05.07.2016 17:41
Zamatový džem z černíc a egrešov
Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie
Pri príprave džemu môžete egreš skombinovať s černicami.
Ingrediencie:
800 g černíc
- 800 g egrešov
- 1 zarovnaná lyžička mletej škorice
- 1 balenie želírovacieho cukru Extra 2:1
Príprava:
- Na prípravu džemu černice aj egreše očistíme a preberieme. Pomocou ponorného mixéra rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Ovocie vložíme do väčšieho hrnca, pridáme škoricu a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1 – 2 lyžičky džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej.
- Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Džem sa dá pripraviť aj zo zmrazených černíc a egrešov (pred spracovaním je potrebné ich rozmraziť).
FOTO: droetker
—————