Základné rozdelenie požívatín
Varenie - Potraviny
Pre začiatok si skúsme niečo povedať o základných pojmoch, ktoré charakterizujú jednotlivé poživatiny. Takto iba pootvoríme múdru knihu plnú informácií o všetkých zložkách našej potravy. Ostatné informácie a podrobnejšie budeme postupne prinášať v ďalších článkoch.
POTRAVINY sú všetky látky v pôvodnom, upravovanom alebo tepelne spracovanom stave, ktoré slúžia ľuďom na výživu. Potraviny poznáme živočíšne (mäso, mlieko, vajcia) a rastlinné (obilniny, zelenina, ovocie, huby, strukoviny).
POCHUTINY sú doplnkovým prvkom vo výžive a majú rôznu funkciu. Čaj, káva či kakao majú osviežujúce a povzbudivé účinky, bylinky pre obsah vitamínov a flavonoidov plnia ochrannú funkciu a napokon rôzne korenia, aromatizujúce látky, vňate, soľ, kečup či tekuté koreninové zmesi zlepšujú chuťové vlastnosti jedál a prispievajú k vyššej hodnote spracovaných potravín. Sčasti do tejto skupiny patria aj obľúbené lahôdky, ktoré nie sú pre zdravie človeka potrebné, preto ich nezaraďujeme medzi potraviny. Zvyšujú však pôžitok z jedenia a bývajú súčasťou rituálu pohostenia pri rôznych slávnostných príležitostiach. Sú to všetky zákusky, bonbóny, ochutené oriešky, slané lupienky a krekery, ale i čokoláda. S výnimkou druhov s vysokým obsahom kakaa, ktoré sú pre organizmus prínosom.
NÁPOJE sú všetky produkty s obsahom vody vyšším ako 80 percent. Ich úlohou je uhasiť smäd. Či už sú to minerálne vody, čaje, džúsy, ale i energetické či kolové nápoje a tiež alkohol, napríklad pivo. Aj keď sa voda dostane do tela aj konzumáciou mlieka a polievky, medzi nápoje tieto druhy neradíme, pretože ich prvoradou úlohou je zasýtenie.
redakcia Doma a Rada
—————