Z čerešní alebo višní je výborná griotka
Varenie – Rady z kuchyne
Je čas šťavnatých čerešní, už zrejú aj višne, najvyšší čas rozmyslieť si, čo s dobrou úrodou. Okrem sladkých zaváranín alebo sušených plodov z tohto letného ovocia si však môžete pripraviť aj tradičný alkoholický nápoj – griotku. Tento sladkastý nápoj si radi uchlipkávajú počas sviatkov najmä ženy.
Potrebujete dve základné ingrediencie – ovocie a alkohol. Na prípravu griotky sú výborné šťavnaté, chuťovo výrazné čerešne, ale aj višne, v tom prípade pridajte viac cukru. Výber alkoholu závisí od vkusu konzumenta – môže to byť lieh, vodka, ktoré chuť ovocia potlačia najmenej, ale vhodné sú aj ovocné destiláty (napríklad čerešňovica) alebo rum. Ako na to?
Do veľkého zaváracieho pohára nasypeme vykôstkované čerešne alebo višne (2 kg).
- Pridáme výraznú koreninu – celú škoricu alebo pár klinčekov, prípadne čistú citrónovú kôru.
- Všetko posypeme kryštálovým cukrom (1 kg).
- Zmes zalejeme alkoholom (1 l).
- Pohár utesníme a necháme ho stáť minimálne 2 mesiace v tmavšom priestore, ktorý si udržiava konštantnú teplotu. Ovocie časom pustí šťavu a scvrkne sa.
- Napokon obsah pohára precedíme a nápoj prelejeme do niekoľkých menších fliaš (získame asi 2,5 litra).
Poznámka:
Scedené ovocie určite nevyhadzujte. Získali ste práve hodnotný prírodný produkt. Čerešne či višne môžete poukladať do malých pohárov, zaliať cukrovým roztokom a uložiť ako kompót, ktorý však nie je určený deťom. Ochutené bobule môžete konzumovať ako pochúťku alebo si nimi prizdobiť šľahačkové poháre a pudingy. Ale dajú sa aj zaliať trochou griotky a odložiť v zaváracom pohári. V priebehu nasledujúcich mesiacov dochutia výborne vaše rolády a torty.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com
—————