10.09.2018 17:23

Waldorfský šalát s orechmi

Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie

 

Tento chutný šalát si môžeme pripraviť aj na ľahkú večeru. Zasýti, ale nezaťaží žalúdok.

 

Ingrediencie:
  • 1 zeler
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • šťava z citróna
  • za hrsť vlašských orechov
  • 2 až 3 kyslé jablká (podľa veľkosti)
  • 100 g majonézy
  • 50 g kyslej smotany
  • korenie
  • soľ
  • listový šalát
Príprava:
  1. Zeler olúpeme a nakrájame na kocky. Maslo rozpustíme na panvici a budeme na nej opekať zeler asi päť minút, až kým kocky nezískajú zlatistú farbu. Potom pridáme cukor, štipku soli a polovicu citrónovej šťavy, následne opekáme ďalších 5 minút, až kým nezačne cukor karamelizovať. Zeler preložíme na tanier a necháme chladnúť.
  2. Medzitým na zvyšku karamelu opečieme aj orechy. Postačia 3 minúty, pokiaľ sa neobalia karamelom.
  3. Jablká olúpeme, nakrájame na kocky a premiešame s trochou citrónovej šťavy, inak by zhnedli.
  4. Smotanu zmiešame s majonézou, soľou a korením. V miske zmiešame zeler, jablká a orechy (pár odložíme na ozdobenie) a premiešajte s ochutenou smotanou. Taniere vyložíme listami šalátu, na ktoré naaranžujeme zelerový šalát. Ešte dozdobíme karamelovými orechmi (prípadne tenkými plátkami jablka a pomaranča pre zvýšenie vitamínovej hodnoty) a dáme na pol hodiny do chladničky. Podávame s čerstvým pečivom.

 

TIP: Zeler môžeme aj uvariť pár minút vo vode s lyžičkou jablčného octu alebo ho nastrúhame na tenké rezančeky, takže ho už nemusíme tepelne upravovať.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

 

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada