10.09.2018 17:23
Waldorfský šalát s orechmi
Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie
Tento chutný šalát si môžeme pripraviť aj na ľahkú večeru. Zasýti, ale nezaťaží žalúdok.
Ingrediencie:
1 zeler
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica trstinového cukru
- šťava z citróna
- za hrsť vlašských orechov
- 2 až 3 kyslé jablká (podľa veľkosti)
- 100 g majonézy
- 50 g kyslej smotany
- korenie
- soľ
- listový šalát
Príprava:
- Zeler olúpeme a nakrájame na kocky. Maslo rozpustíme na panvici a budeme na nej opekať zeler asi päť minút, až kým kocky nezískajú zlatistú farbu. Potom pridáme cukor, štipku soli a polovicu citrónovej šťavy, následne opekáme ďalších 5 minút, až kým nezačne cukor karamelizovať. Zeler preložíme na tanier a necháme chladnúť.
- Medzitým na zvyšku karamelu opečieme aj orechy. Postačia 3 minúty, pokiaľ sa neobalia karamelom.
- Jablká olúpeme, nakrájame na kocky a premiešame s trochou citrónovej šťavy, inak by zhnedli.
- Smotanu zmiešame s majonézou, soľou a korením. V miske zmiešame zeler, jablká a orechy (pár odložíme na ozdobenie) a premiešajte s ochutenou smotanou. Taniere vyložíme listami šalátu, na ktoré naaranžujeme zelerový šalát. Ešte dozdobíme karamelovými orechmi (prípadne tenkými plátkami jablka a pomaranča pre zvýšenie vitamínovej hodnoty) a dáme na pol hodiny do chladničky. Podávame s čerstvým pečivom.
TIP: Zeler môžeme aj uvariť pár minút vo vode s lyžičkou jablčného octu alebo ho nastrúhame na tenké rezančeky, takže ho už nemusíme tepelne upravovať.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com
—————