02.10.2018 09:03

Vyznáte sa v tekviciach?

Varenie – Potraviny

 

Jeseň presunula impozantné plody tekvíc z polí na pulty trhovísk a supermarketov, stačí si vybrať. O voľbe rozhodne zámer. Niektoré sorty sú totiž vhodnejšie skôr na dekoráciu, z iných si môžeme pripraviť kulinárske špeciality. Ktoré môžeme využiť v kuchyni?

Maslová tekvica..

... s typický hruškovitým tvarom má málo semiačok, zelenkavú šupku a oranžovú dužinu. Je mierna sladkastá i aromatická a chutí trochu po masle. Používa sa na konzervovanie (džem i v sladkokyslom náleve ako uhorky), na zapekanie alebo do zeleninových šalátov. Hodí sa tiež do polievok, ako príloha ku kuraciemu mäsu a výborná je aj pečená alebo grilovaná. Je ľahko stráviteľná, preto je vhodná na prípravu pokrmov pre bábätká.

 

Tekvica Hokkaido...

... má oranžovú farbu a tenkú šupku. Dužina má jemnú chuť, pre ktorú sa zvykne nazývať aj gaštanová. Je výborná na prípravu polievok a omáčok, zapekaných pokrmov, ale aj sladkej marmelády, ktorá sa uplatní pri pečení buchiet.

Špagetová tekvica...

... je vzhľadom menej nápadná. Tekvica podlhovastého tvaru so smotanovo-zelenkavou šupkou má dužinu s nezvyčajnou konzistenciou. Po asi 10 minútach varenia sa totiž rozpadne na vlákna podobné známej cestovine. Môžeme ju preto namiesto špagiet podávať s paradajkovou omáčkou a syrom ako zdravšiu verziu obľúbeného talianskeho jedla. Pre svoju arómu a jemne korenistú chuť sa hodí aj na zapekanie v kombinácii so syrmi, vajíčkami, zeleninou a bylinkami. A výborné sú aj kúsky dužiny obalené v cestíčku a krátko opražené v rozpálenom oleji.

 

Muškátová tekvica...

... so zvýraznenými dielikmi po obvode má oranžovú a hutnú dužinu s lahodnou arómou, ktorá sa uplatňuje pri príprave polievok, zapekaných i dusených zeleninových jedál, orientálnych pokrmov a kompótov.

Prečo tekvice konzumovať?

Okrem chuťových má tekvica aj zdravotné prednosti. Dužina je bohatá na vlákninu, provitamín A, vitamíny skupiny B, draslík, horčík, železo, zinok, vápnik, fosfor a nenasýtené mastné kyseliny. Pre vysoký obsah vody a nízku kalorickú hodnotu je tento druh zeleniny vhodný pre konzumáciu aj pri redukčnej diéte.  

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu