15.01.2012 16:41
Vyprážané ruže
Varenie - Recepty – Múčniky
Možno trochu prácne, ale efektné fašiangové pečivo.
Ingrediencie:
300 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- štipka soli
- 60 g masla
- 3 žĺtky
- 4 lyžice bieleho vína
- 5 lyžíc smotany
- tuk na vyprážanie
- bielok na spájanie
Príprava:
Múku aj so soľou preosejeme na doske a pridáme cukor, maslo, žĺtky, víno i smotanu. Vymiesime cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať. Potom ho natenko vyvaľkáme a pomocou formičiek 3 rôznych veľkostí vykrojíme hviezdičky a malé kolieska. Každú hviezdičku natrieme v strede bielkom a poukladáme od najväčšej po najmenšiu na seba, navrch ešte umiestnime na záver koliesko. Túto pyramídu hviezdičiek uprostred dobre stlačíme tak, aby sa ich okraje zdvihli a napokon ich vypražíme v dobre rozohriatom tuku. Do hotových ešte môžeme v strede umiestniť za pol lyžičky džemu a napokon ich posypeme cukrom.
—————