Vtáčie mlieko
Varenie – Recepty – Múčniky
Tradičným teplým dezertom – vtáčím mliekom sa zavďačíme asi najviac deťom.
Ingrediencie:
1 l mlieka
- 3 až 4 žĺtky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžica hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- sneh z 5 bielkov
- 1 lyžica cukru
- ½ balíčka vanilkového cukru
- malinový alebo ríbezľový džem
Príprava:
Mlieko necháme zovrieť s vanilkovým cukrom alebo s kúskom vanilky v nižšom a širšom hrnci. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh na záver do neho zašľaháme lyžicu práškového cukru a ½ balíčka vanilkového cukru. Na malú okrúhlu a v studenej vode opláchnutú naberačku naberieme sneh, vložíme do mlieka, ktoré nesmie vrieť. Zopakujeme to aj s ďalšími porciami snehu, ktoré ukladáme vedľa seba tak, aby sa nedotýkali. V horúcom mlieku ich necháme asi 3 až 4 minúty, potom ich obrátime a rovnako dlho ich varíme aj z druhej strany. Hotové snehové guľky vyberieme na sito a necháme vychladnúť. Mlieko, v ktorom sme varili snehové guľky, doplníme do 1 litra prevareným mliekom. Žĺtky (3, ak sú vajcia menšie, tak 4) rozmiešame aj s cukrom a s múkou v malom množstve studeného mlieka a zmes za stáleho miešania vlejeme do horúceho mlieka. Vo vodnom kúpeli uvaríme krém, ktorý necháme vychladnúť. Krém nalejeme do miesiek alebo hlbokých tanierov a vložíme do neho niekoľko snehových porcií, do stredu ktorých urobíme lyžičkou jamkou a vyplníme ju džemom.
—————