22.05.2019 13:27

Viete správne zberať rebarboru?

Zelený domov – Vitamíny z črepníka

 

Rebarbora je pre svoje chuťové vlastnosti i vysoký obsah vitamínov, ktoré zlepšujú zrak i stav našich ciev, obľúbenou potravinou najmä ako základ výborných koláčov. Tento druh zeleniny má však špeciálne vlastnosti, ktoré ovplyvňujú aj charakter a dobu jeho zberu.

V prvom rade treba rebarboru zberať až, keď sú stonky zrelé. Prezradia to listy, ktoré už celkom vyrastú a úplne sa rozložia. Jednotlivé stonky by sme mali z rastliny opatrne vytrhávať, určite nie odrezávať, lebo zvyšky potom neskôr hnijú. Stonky sa nesmú odtrhávať naraz, ale najviac jedna tretina, inak rastlina stráca energiu a uhynie. Dôležité je stihnúť zber do 24. júna. To je čas, keď má rastlina vysoký obsah ťažko stráviteľnej kyseliny šťavelovej, ktorá spôsobuje problémy reumatikom a pacientom s prekysleným žalúdkom a hlavne s ochorením močových ciest. Zároveň je dobré dodržiavať tento vegetačný cyklus aj pre samotnú rastlinu, ktorá potrebuje načerpať dostatok látok na svoj rast aj v ďalšej sezóne.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.unsplash.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada