10.01.2020 18:10

Viete si správne vychutnať sekt?

Harmónia – Stolovanie a etiketa

 

K oslave, plesu či fašiangovému karnevalu patrí aj dobre vychladený sekt. Bublinky vás uvoľnia a osviežia, jemná chuť a neodolateľná vôňa šumivého vína dodajú nádych niečoho výnimočného. Keď si chcete sekt vychutnať tak, ako sa patrí, odporúčame vám dodržiavať základné pravidlá jeho skladovania, servírovania a konzumácie. Stačí sa držať rád skúsenej enologičky.

  • Sekt skladujte na chladnom, pokojnom a tmavom mieste.
  • Sektu sa najlepšie darí, keď sa skladuje v stoji.
  • Vyžaduje stabilnú teplotu, škodia mu časté teplotné zmeny.
  • Fľašu neotvárajte tesne po prevoze v aute, nechajte ho „oddýchnuť“.
  • Optimálna teplota pri konzumácii bieleho sektu je 5-7°C, ružového 6-8°C a červeného sektu 9-11°C
  • Na rýchle ochladenie sektu naplňte vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, zalejte vodou a prisypte 2 lyžice soli. Položte do neho sekt a pomaly otáčajte fľašou. Po 10 minútach servírujte.
  • Sekt podávajte v úzkych a vysokých pohároch, široké poháre v tvare misky nie sú vhodné pre rýchle vyprchanie perlenia a nepraktickú manipuláciu hlavne na večierkoch a v spoločnosti.
  • Pri otváraní nakloňte fľašu sektu mierne šikmo. Pri otváraní pridržiavajte zátku palcom a pomaly otáčajte fľašu, kým sa zátka neuvoľní.
  • Sekt sa neodporúča skladovať veľmi dlho, čím je mladší, tým je lepší. Skladujte ho maximálne 2 roky.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: archív

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu