03.08.2016 19:17

Viete načapovať pivo?

Varenie – Správna výživa

 

Pivo je pre niekoho nie len druhom nápoja, ale priam životným štýlom. Nemáme na mysli jedincov, ktorí založili tento vzťah na kvantite, ale skôr na kvalite a zlatý mok s penou si vždy radi vychutnajú. Dokonca odborníci uvádzajú aj zdravotné dôvody pre konzumáciu piva. Samozrejme, že hovoríme o konzumácii v primeranom či skôr v striedmom množstve. Prečo vlastne piť pivo?

  • Pivo je prírodný produkt zo sladu a pre obsah alkoholu nepotrebuje žiadne konzervačné látky ako väčšina sladených nápojov.
  • Prítomné antioxidanty najmä v čiernom pive sú dobrou prevenciu pred rakovinou, ale i pred tvorbou zrazenín, čím sa znižuje riziko infarktu.
  • Mierna konzumácia pomáha dokonca znižovať vysoký krvný tlak a naopak zvyšovať hladinu dobrého cholesterolu, čím človek chráni pred kôrnatením ciev a chorobami srdcovo-cievneho systému.
  • Močopudný efekt pomáha prečisťovať a držať v kondícii obličky, močový mechúr i močové cesty, pivo je preto dobrou prevenciou proti tvorbe obličkových kameňov.
  • Chmeľ pôsobí aj ako sedatívum, upokojuje a dokáže pripraviť organizmus na dobrý spánok. Hovoríme však o pohári piva, nie o viacerých.
  • Tento nápoj je aj nositeľom vitamínu B, kyseliny listovej, ale i horčíka a draslíka, všetko látok dôležitých pre organizmus.
  • Nie je až tak kalorické, pretože pol litra má asi 190 kalórií. Kto však vypije denne päť i viac pív, môže rátať s prírastkom na hmotnosti. Aj preto, že pivo podporuje metabolizmus a povzbudzuje chuť na jedlo, takže typickým pivárom rastie bruško najmä pre vyšší prísun potravy.
  • Zloženie piva pomáha kráse, vitamíny skupiny B a kyseliny regenerujú pleť. V prípade problematickej pleti s akné sa môže použiť aj ako čistiaci prostriedok. Pivo pomáha navyše spevňovať jemné vlasy.
  • Na dovolenke v exotikom prostredí je bezpečnejším nápojom ako voda z rizikových zdrojov.

 

Načapuj si svoje pivo

Aj keď v našich predstavách o perfektnej pivárni dominuje obraz čašníka, ktorý chodí operatívne od stola k stolu a z obrovskej tácne podáva krígle plné žltého moku s bielou penou, realita moderného pubu môže byť diametrálne odlišná. Vďaka sofistikovaného systému špeciálnych stolov so zabudovanými ručnými pumpami čiže pipami si môže každý sám operatívne napustiť do pohára ľubovoľné množstvo piva a systém ho na mililiter finančne zhodnotí. Po milovníkoch piva v Prahe, v Českých Budějoviciach a v ďalších mestách majú túto šancu už aj Bratislavčania. Ako si vlastne správne načapovať pivo?

  • V prvom rade musí byť dobre poumývaný pohár vychladený na ideálnu teplotu 3, 2°C.
  • Pred čapovaním ho ešte opláchneme v studenej vode, lebo pivo potrebuje mokré sklo.
  • Pivo čapujeme pod 45-stupňovým uhlom, aby prúd piva tiekol po skle. Ak by sme púšťali prúd nápoja z výšky, pivo by sa prevzdušnilo a jeho chuť by sa zmenila.
  • Najprv napustíme pivo a potom penu, ktorou ho zapečatíme. Ak chceme piť sladké pivo, načapuje sa len pena, tzv. mlieko, ktoré je o niečo sladšie. 

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada