26.04.2018 16:05
Vieme kupovať mäso?
Varenie – Rady z kuchyne
Chutný obed začína v obchode a ak sa chystáme variť z mäsa, tak v oddelení mäsa a údenín. Správny výber je v tomto prípade alfou a omegou kulinárskeho úspechu. Môžeme sa akokoľvek snažiť, ak nemáme čerstvé mäso, jedlo napokon nebude chutiť ani slušnej návšteve, ktorá sa nikdy nesťažuje.
- Mäso kupujme zásadne u oficiálneho predajcu, ktorý ho dováža priamo z bitúnku alebo zo živočíšnej farmy.
- Čerstvé mäso má jasnočervenú farbu a suchý povrch. Na reze musí byť vlhké, no nie lepkavé. Má byť pružné a voňať príjemne kyslasto. Hovädzie mäso, hlavne to dobre odležané, je tmavšie ako bravčové, teľacie je však ružovo-červené a jahňacie dokonca ružovo-biele.
- Tuk na čerstvom mäse je biely alebo svetlo žltkastý. Ideálom je mramorový imidž mäsa, čo znamená, že svalovina je popretkávaná tukom. Vtedy je mäso aj po tepelnej úprave šťavnatejšie.
Menej hodnotné mäso býva vodnaté, mäkké a bledé alebo naopak príliš tmavé a tuhé.
- Lepšie je nebalené mäso od mäsiara pri pulte. V prípade balíčkovaného si dobre pozrieme dátum spotreby. Vyhýbajme sa akokoľvek poškodeným balíčkom.
- Pri mrazenom mäse opatrne – prítomný srieň prezrádza, že tovar bol už rozmrazený alebo skladovaný pri nedostatočne mínusových teplotách. Aj svetlá nad chladiarenskými boxmi môžu zavádzať v skutočnej farebnosti mäsa.
- Čo sa týka množstva, musíme si uvedomiť, že tepelnou úpravou sa mäso scvrkáva, preto kúpime asi o 50 percent viac. Napríklad z 1,5 kilogramu surového mäsa získame po pečení či dusení asi kilogram.
- Opatrní by sme mali byť aj v prípade surového mäsa nakrájaného na menšie kúsky a ochuteného marinádami a koreninami. Neraz býva takto spracované menej čerstvé mäso.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net
—————