21.12.2016 10:42
Vianočný veniec s orechmi a čokoládou
Varenie – recepty – Múčniky a dezerty
Veniec s orechmi a čokoládou ako ďalšia verzia vianočného múčnika.
Ingrediencie:
Na cesto:
490 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 balíček droždia
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 270 ml vlažného mlieka
- 40 g zmäknutého masla
Na náplň:
- 125 ml mlieka
- 125 g mletých vlašských orechov
- 50 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 80 g mletých detských piškót
- 1 balíček extra tmavej polevy
- 2 vajcia
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so soľou, droždím a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko a maslo a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
- Na prípravu náplne nalejeme do kastrólika mlieko. Pridáme orechy, cukor a vanilkový cukor a asi 1 minútu povaríme. Nakoniec pridáme piškóty, vareškou vymiešame dohladka a necháme vychladnúť. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale, vmiešame do orechovej náplne spolu s vajcami a vymiešame dohladka.
- Cesto rozdelíme na polovice. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z každej polovice pomocou váľka pláty s rozmermi 20 x 40 cm. Oba pláty potrieme náplňou a zrolujeme. Spletieme a nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do rúry predhriatej na 160 °C a pečieme asi 40 minút.
- Veniec necháme krátko vychladnúť a potom ho vyklopíme na podnos. Necháme úplne vychladnúť a pocukrujeme.
TIP: Do náplne môžeme pridať hrozienka, kandizované ovocie alebo brusnice.
FOTO: droetker
—————