21.12.2016 10:42

Vianočný veniec s orechmi a čokoládou

Varenie – recepty – Múčniky a dezerty

 

Veniec s orechmi a čokoládou ako ďalšia verzia vianočného múčnika.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 490 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 balíček droždia
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 270 ml vlažného mlieka
  • 40 g zmäknutého masla
Na náplň:
  • 125 ml mlieka
  • 125 g mletých vlašských orechov
  • 50 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 g mletých detských piškót
  • 1 balíček extra tmavej polevy
  • 2 vajcia

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so soľou, droždím a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko a maslo a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  2. Na prípravu náplne nalejeme do kastrólika mlieko. Pridáme orechy, cukor a vanilkový cukor a asi 1 minútu povaríme. Nakoniec pridáme piškóty, vareškou vymiešame dohladka a necháme vychladnúť. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale, vmiešame do orechovej náplne spolu s vajcami a vymiešame dohladka.
  3. Cesto rozdelíme na polovice. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z každej polovice pomocou váľka pláty s rozmermi 20 x 40 cm. Oba pláty potrieme náplňou a zrolujeme. Spletieme a nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do rúry predhriatej na 160 °C a pečieme asi 40 minút.
  4. Veniec necháme krátko vychladnúť a potom ho vyklopíme na podnos. Necháme úplne vychladnúť a pocukrujeme.

 

TIP: Do náplne môžeme pridať hrozienka, kandizované ovocie alebo brusnice.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada