23.12.2014 09:36
Vianočný kruták
Varenie – Recepty – Múčniky
Tradičný koláč, ktorý kedysi nechýbal na vianočnom stole.
Ingrediencie:
500 g polohrubej múky
- 3 žĺtky
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 30 g droždia
- 400 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- škorica
- 150 g hrozienok
Príprava:
Z múky, žĺtkov, cukru, rozpusteného masla a kvásku (droždia rozpustíme s trochou cukru a štipkou soli v 100 ml mlieka) vypracujeme pridávaním mlieka podľa potreby vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom ho na múkou vysypanej doske rozvaľkáme na hrubší plát a ten posypeme kryštálovým cukrom, škoricou a hrozienkami, ktoré sme nechali napučať vo vode a scedili. Cesto zakrútime do valca, potom ho stočíme do venca a vložíme do maslom vymastenej formy na bábovku. Koláč potrieme rozpusteným maslom, necháme ho ešte podkysnúť a napokon dáme do predhriatej rúry piecť asi na 45 minút.
—————