23.12.2014 09:36

Vianočný kruták

Varenie – Recepty – Múčniky

 

Tradičný koláč, ktorý kedysi nechýbal na vianočnom stole.

 

Ingrediencie:
  • 500 g polohrubej múky
  • 3 žĺtky
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 30 g droždia
  • 400 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • škorica
  • 150 g hrozienok
Príprava:

Z múky, žĺtkov, cukru, rozpusteného masla a kvásku (droždia rozpustíme s trochou cukru a štipkou soli v 100 ml mlieka) vypracujeme pridávaním mlieka podľa potreby vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom ho na múkou vysypanej doske rozvaľkáme na hrubší plát a ten posypeme kryštálovým cukrom, škoricou a hrozienkami, ktoré sme nechali napučať vo vode a scedili. Cesto zakrútime do valca, potom ho stočíme do venca a vložíme do maslom vymastenej formy na bábovku. Koláč potrieme rozpusteným maslom, necháme ho ešte podkysnúť a napokon dáme do predhriatej rúry piecť asi na 45 minút.  

—————

Späť


Kontakt

magazín Doma a Rada