20.12.2017 16:05
Vianočný kapor na stole
Varenie - Príprava jedál
Ryba je súčasťou štedrovečerného pohostenia viac ako sto rokov. Spočiatku si ľudia vystačili aj s nakladanými haringami, pred viac ako polstoročím si však začali klásť na tanier kapra.
- Kapra môžeme aj na Vianoce pripraviť rôznymi spôsobmi. Výborný je upečený na cesnaku, s hubami alebo s plnkou z orechov a zo sušených sliviek, narýchlo opečený na masle, udusený na červenom víne, tiež na smotane alebo uvarený v zeleninovo-octovom vývare známy ako kapor na modro. No najviac nám vianočne chutí vyprážaný. Toto jedlo nevyžaduje náročnú prípravu a úspešní budú aj menej skúsení amatérski kuchári. Stačí si osvojiť pár zásad.
- Vypitvaného kapra nakrájame na podkovy, ale pokojne ho môžeme prerezať na dve polovice a tie naporciovať ako filety.
- Ešte predtým ho môžeme stiahnuť z kože, ale tá je práve silným zdrojom rybacej chuti, čo mnohí preferujú.
- Kto má však s výrazným rybacím pachom problém, môže kúsky kapra ponoriť na dve hodiny do mlieka. Potom ich len stačí vybrať a vysušiť papierovou utierkou.
- Osolené porcie ryby obalíme v klasickom trojobale – v hladkej múke, vo vajíčku rozšľahanom s trochou soli a mlieka alebo 3 lyžicami bieleho vína a napokon v strúhanke. Tú však môžeme nahradiť kukuričnými alebo mandľovými lupienkami.
- Kapra vyprážame v rozohriatom oleji, ale na miernom ohni, aby sa obal pekne zafarbil, ale nepripálil. Olej by mal siahať asi do polovice hrúbky porcií.
- Kapor nepotrebuje veľa času na dokončenie, musíme ho však vypražiť z obidvoch strán do zlatožlta.
- Hotové porcie uložíme na chvíľu na papierovú utierku, ktorá vsiakne zvyšný tuk. A potom ich môžeme pokvapkať citrónovou šťavou.
- Alternatívou môže byť obalenie porcií v cestíčku, ktoré si pripravíme zo zemiakového škrobu a vody, obal bude chrumkavý. Ak použijeme na prípravu fritézu, v tomto oleji už iné druhy mäsa či potravín nesmažíme, mohli by natuchnúť rybinou.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru
—————