02.12.2014 11:12

Vianočné rezy

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty 

 

Lahodný zákusok s chuťou karamelu hodný atmosféry vianočných sviatkov.

 

Ingrediencie:
Na karamelové mlieko:
  • 4 zarovnané lyžice cukru
  • 300 ml mlieka
Na cesto:
  • 5 vajec
  • 70 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 lyžica oleja
  • 60 g polohrubej múky
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 zarovnané lyžice preosiateho kakaa

 

Na náplň:
  • 2 balíčky Zlatého klasu
  • 600 ml mlieka
  • 60 g cukru
  • 200 g lieskovo-orieškového krému (napr. Nutella)
  • 150 g zmäknutého masla
  • 170 g sušienok (napr. Bebe)

 

Na ozdobenie:
  • 2 balíčky šľahačky v prášku
  • 1 zarovnaná lyžica kakaa

 

Príprava:

Na prípravu karamelového mlieka do kastrólika nasypeme cukor a miešame, kým cukor neskaramelizuje. Pridáme mlieko a miešame tak dlho, kým sa karamel v mlieku úplne nerozpustí. Odložíme na noc do chladničky. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme olej a múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom a na najnižšom stupni zašľaháme do vaječnej peny. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 25 minút.

Na prípravu náplne uvaríme zlatý klas so 600 ml mlieka a cukrom podľa návodu na obale. Do horúceho krému metličkou vmiešame lieskovo-orieškový krém a za občasného miešania necháme vychladnúť. Vychladnutý krém zašľaháme do masla elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni. Polovicu náplne rozotrieme na korpus. Na náplň rozložíme sušienky a zakryjeme zvyšnou náplňou.

Na ozdobenie vo vyššej nádobe vyšľaháme karamelové mlieko a šľahačku v prášku podľa návodu na obale dotuha. Šľahačku opatrne rozotrieme na náplň a cukrárskym hrebeňom alebo vidličkou ozdobíme. Posypeme kakaom a odložíme do chladničky.

 

TIP: Kypriaci prášok do pečiva môžeme nahradiť kypriacim práškom s vínnym kameňom.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada