Vianočné rezy
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Lahodný zákusok s chuťou karamelu hodný atmosféry vianočných sviatkov.
Ingrediencie:
Na karamelové mlieko:
4 zarovnané lyžice cukru
- 300 ml mlieka
Na cesto:
- 5 vajec
- 70 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 lyžica oleja
- 60 g polohrubej múky
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 2 zarovnané lyžice preosiateho kakaa
Na náplň:
- 2 balíčky Zlatého klasu
- 600 ml mlieka
- 60 g cukru
- 200 g lieskovo-orieškového krému (napr. Nutella)
- 150 g zmäknutého masla
- 170 g sušienok (napr. Bebe)
Na ozdobenie:
- 2 balíčky šľahačky v prášku
- 1 zarovnaná lyžica kakaa
Príprava:
Na prípravu karamelového mlieka do kastrólika nasypeme cukor a miešame, kým cukor neskaramelizuje. Pridáme mlieko a miešame tak dlho, kým sa karamel v mlieku úplne nerozpustí. Odložíme na noc do chladničky. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme olej a múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom a na najnižšom stupni zašľaháme do vaječnej peny. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 25 minút.
Na prípravu náplne uvaríme zlatý klas so 600 ml mlieka a cukrom podľa návodu na obale. Do horúceho krému metličkou vmiešame lieskovo-orieškový krém a za občasného miešania necháme vychladnúť. Vychladnutý krém zašľaháme do masla elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni. Polovicu náplne rozotrieme na korpus. Na náplň rozložíme sušienky a zakryjeme zvyšnou náplňou.
Na ozdobenie vo vyššej nádobe vyšľaháme karamelové mlieko a šľahačku v prášku podľa návodu na obale dotuha. Šľahačku opatrne rozotrieme na náplň a cukrárskym hrebeňom alebo vidličkou ozdobíme. Posypeme kakaom a odložíme do chladničky.
TIP: Kypriaci prášok do pečiva môžeme nahradiť kypriacim práškom s vínnym kameňom.
FOTO: droetker
—————