Vianočné orieškové špirálky
Varenie – Recepty – Múčniky
Efektné vianočné pečivo, ktoré si vyžaduje trochu trpezlivosti pri príprave.
Ingrediencie:
Na cesto:
300 g hladkej múky
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 80 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 balíček škoricového cukru
- štipka soli
- ½ lyžičky mandľovéj arómy
- 1 vajce
- 200 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 1 balíček marcipánu
- 1 zarovnaná lyžica kakaa
Na potretie a ozdobenie:
- 2 lyžice medu
- 50 g nasekaných lúpaných mandlí
Príprava:
Na prípravu cesta zmiešame na doske múku, kypriaci prášok, cukor, vanilínový cukor, škoricový cukor, soľ, arómu, vajce a maslo alebo margarín. Marcipán nastrúhame, pridáme do zmesi a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rozdelíme na dva diely a jeden diel premiesime s kakaom. Zo svetlého cesta vyvaľkáme plát s rozmermi asi 30 x 30 cm a odložíme bokom. Z tmavého cesta vyvaľkáme plát s rozmermi asi 30 x 34 cm. Povrch tmavého cesta potrieme medom a prikryjeme plátom svetlého cesta. Kratšou stranou stočíme do rolády. Na hodinu uložíme do chladničky. Roládu nakrájame na plátky s hrúbkou asi 3 mm. Plátky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a posypeme mandľami, ktoré vtlačíme do cesta. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 12 minút. Upečené špirálky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke .
TIP: Keksy môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe asi 2 týždne.
FOTO: droetker
—————