17.11.2013 08:48

Vianočné orieškové špirálky

Varenie – Recepty – Múčniky

 

Efektné vianočné pečivo, ktoré si vyžaduje trochu trpezlivosti pri príprave.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 300 g hladkej múky
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 80 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 balíček škoricového cukru
  • štipka soli
  • ½ lyžičky mandľovéj arómy
  • 1 vajce
  • 200 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 1 balíček marcipánu
  • 1 zarovnaná lyžica kakaa
Na potretie a ozdobenie:
  • 2 lyžice medu
  • 50 g nasekaných lúpaných mandlí

 

Príprava:

Na prípravu cesta zmiešame na doske múku, kypriaci prášok, cukor, vanilínový cukor, škoricový cukor, soľ, arómu, vajce a maslo alebo margarín. Marcipán nastrúhame, pridáme do zmesi a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rozdelíme na dva diely a jeden diel premiesime s kakaom. Zo svetlého cesta vyvaľkáme plát s rozmermi asi 30 x 30 cm a odložíme bokom. Z tmavého cesta vyvaľkáme plát s rozmermi asi 30 x 34 cm. Povrch tmavého cesta potrieme medom a prikryjeme plátom svetlého cesta. Kratšou stranou stočíme do rolády. Na hodinu uložíme do chladničky. Roládu nakrájame na plátky s hrúbkou asi 3 mm. Plátky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a posypeme mandľami, ktoré vtlačíme do cesta. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 12 minút. Upečené špirálky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke .

 

TIP: Keksy môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe asi 2 týždne.

 

FOTO: droetker

 

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada