Vianočné menu s Ketodiet
Varenie – Správna výživa
Vianoce patria k obdobiam, keď popustíme uzdu a hodujeme bez obmedzení. No ak počas roka dodržiavame diétu alebo sme prešli na nový štýl stravovania, nemusíme si v priebehu týždňa zlikvidovať niekoľkomesačnú snahu a rozhádzať metabolizmus. Platí to aj pre priaznivcov Ketodiety čiže štýlu stravovania, ktorý ponúka znížený obsah cukrov a naopak zvýšený príjem bielkovín, čo má za následok prirodzené spaľovanie cukrov. I počas Vianoc si môže každý uvariť podľa špeciálnych receptúr chutné a pritom zdravé jedlá.
Tradičná talianska vianočná polievka

Ingrediencie:
- cherry paradajky 20 ks
- 1 cibuľa
- 1 cvikla
- klinčeky podľa chuti
- korenie podľa chuti
- 1 balíček mäsových raviol
- soľ podľa chuti
- 1 l vývaru
Príprava:
Umyte cherry paradajky, poukladajte ich na plech na pečenie do rúry predhriatej na 170 stupňov Celzia a pečte 20 minút. Repu ošúpte a nastrúhajte ju nahrubo. Spoločne s nasekanou cibuľou ju ľahko orestujte v hrnci, ale urobte to až v momente, keď sú upečené paradajky. Pridajte ich k restovanej cvikle, osoľte, okoreňte a zalejte horúcou vodou či vývarom a varte aspoň 20 minút. Nakoniec do polievky pridajte ravioly a na posledných pár minút aj 2 klinčeky. Polievka bude hotová vo chvíli, keď ravioly vyplávajú na hladinu.
Kapor v cesnakovo-zázvorovej marináde

Ingrediencie:
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice citrónovej kôry
- olej na plech
- 50 ml repkového oleja
- 4 filety kapora (môžu byť aj podkovy)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička sušeného zázvoru
Príprava:
Na marinádu zmiešajte prelisovaný cesnak, zázvor, soľ, citrónovú šťavu a olej. Vidličkou vyšľahajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Touto marinádou potrite kaprie filety a nechajte odležať aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc v chladničke. Na plechu v rúre rozohrejte masť alebo olej. Do rozohriateho tuku vložte porcie kapra
a pečte na 200 °C cca 30 minút. V polovici pečenia porcie obráťte.
Vianočný RAW šalát

Ingrediencie:
- 1 cibuľa
- lyžička citrónovej šťavy
- 1 cuketa
- 1 jablko
- lyžička dijonskej horčice
- šálka kešu orieškov
- korenie podľa chuti
- 1 mrkva 1 ks
- petržlen 1 ks
- štvrť zeleru
- 100 ml majonézy
Príprava:
Kešu oriešky rozmixujeme najemno a zmiešame s citrónovou šťavou a dijonskou horčicou. Dochutíme korením, prípadne dosolíme. Zeleninu a jablko nakrájame nadrobno (zeler postrúhame), dáme do misy a premiešame spoločne s majonézou.
Čokoládové proteínové guľôčky v kokose
Ingrediencie:
- 15 g kakaa
- KetoDiet Proteínový nápoj
- 15 ml kokosového oleja
- 30 g mandľovej múky
- stévia podľa chuti
- voda 30 ml (pridávať len podľa potreby)
Príprava:
Všetky ingrediencie dobre vymiešame. Z cesta urobíme rovnako veľké guľôčky, ktoré obalíme v sušenom kokose alebo iných orieškoch. Guľôčky uchovávame v chladničke, kde vydržia až dva týždne.
Vianočný čokoládový puding

Ingrediencie:
- 4 kocky horkej čokolády (80%)
- 2 vrecúška KetoDiet Proteínového pudingu s čokoládovou príchuťou
- 400 ml polotučného mlieka
- 2 lyžice sušených brusníc bez pridaného cukru
- 3 lyžice vlašských orechov
Príprava:
Vlašské orechy, brusnice aj tmavú čokoládu si najprv nasekajte nahrubo, pripravte do mištičky a pustite sa do pudingu – zmes na proteínový puding zmiešajte s vlažným mliekom a habarkou dôkladne rozmiešajte. Puding nechajte asi 20 minút zľahka stuhnúť (občas zamiešajte) a až potom do neho pridajte nasekané ingrediencie. Výnimočne môžete do pudingu pridať pár kvapiek brandy, aby bol výnimočný. Vzniknutú zmes opatrne vlejte do silikónových formičiek (napr. na muffiny), ktoré ste si predtým dôkladne vytreli kokosovým tukom, a dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc. Pred vyklápaním najprv nožom opatrne oddeľte puding od formičky, prípadne si pomôžte teplou vodou. Aby puding lahodil oku, môžete ho ozdobiť orechmi.
redakcia Doma a Rada, FOTO: archív KetoDiet
—————