17.12.2017 15:39
Vianočná torta
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Vianočná torta je trochu náročnejšia na ingrediencie i prípravu. Ale presne takúto si zaslúžite.
Ingrediencie:
Na cesto:
9 bielkov
- 180 g cukru
- štipka soli
- 220 g zmäknutého masla
- 70 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 9 žĺtkov
- 250 g mletého maku
- 120 g mletých vlašských orechov
Na prvú náplň:
- 250 g mascarpone
- 125 g polotučného tvarohu
- 100 g práškového cukru
- kôra z 1 chemicky neošetreného pomaranča
- 1 lyžička vanilkovej pasty s mletým vanilkovým strukom
Na druhú náplň:
- 250 g mascarpone
- 125 g polotučného tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 100 g čerstvých malín
Na tretiu náplň:
- 250 g mascarpone
- 125 g polotučného tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžička Extraktu Bourbon vanilka Madagaskar
- 20 g strúhaného kokosu
- 2 PL jahodového džemu
Na štvrtú náplň:
- 250 g mascarpone
- 125 g polotučného tvarohu
- 100 g práškového cukru
Na ozdobenie:
- 50 g strúhaného kokosu
- mrazené maliny
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov, cukru a soli elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme maslo s cukrom, vanilínovým cukrom a žĺtkami dohladka. Pridáme mak zmiešaný s orechmi a sneh a zľahka ručne vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastených a papierom na pečenie vyložených foriem a uhladíme. Postupne vložíme do rúry predhriatej na 160 °C a pečieme asi 40 minút.
- Korpusy necháme vo forme vychladnúť. Potom ich oba pozdĺžne rozrežeme.
- Na prípravu všetkých náplní vyšľaháme vždy v mise mascarpone s tvarohom a práškovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Do prvej náplne zašľaháme kôru z pomaranča a pastu. Do druhej náplne zľahka primiešame maliny. Do tretej náplne zašľaháme extrakta vmiešame kokos a džem. Štvrtú náplň necháme bez príchute.
- Prvú časť korpusu potrieme prvou náplňou a zakryjeme druhou časťou korpusu. Potrieme druhou náplňou, opäť zakryjeme korpusom, ktorý na povrchu potrieme džemom. Nanesieme tretiu náplň, zakryjeme poslednou časťou korpusu a poslednou štvrtou náplňou potrieme povrch celej torty.
- Povrch celej torty posypeme kokosom a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Odložíme asi na 1 hodinu do chladničky.
FOTO: droetker
—————