13.12.2015 14:41
Vianočná štóla
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Vianočná štóla je klasický sviatočný koláč s príchuťou perníka, rumu, mandlí a citrónovej kôry.
Ingrediencie:
Na cesto:
300 g hrozienok
- 100 ml rumu
- 375 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 100 ml mlieka
- 50 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- štipka soli
- 1 zarovnaná lyžica perníkového korenia
- 2 vajcia
- 175 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 200 g kandizovanej citrusovej kôry
- 100 g mletých mandlí
Na potretie a ozdobenie:
- 75 g rozpusteného masla
- 1 zarovnaná lyžica práškového cukru
Príprava:
- Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu a necháme odležať, najlepšie cez noc.
- V mise zmiešame múku s droždím a zalejeme vlažným mliekom. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, korenie, vajcia a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
- Do vykysnutého cesta na pomúčenej pracovnej ploche zapracujeme hrozienka, kandizovanú
- citrusovú kôru a mandle. Zakryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát (30 x 25 cm).
- Plát zavinieme, váľkom uprostred vytvoríme priehlbinku po celej dĺžke a prehneme. Rukou uprostred vytvarujeme chrbát a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Štólu necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Vložíme do rúry predhriatej na 160 °C a pečieme asi 50 minút.
- Na potretie rozpustíme v kastróliku maslo a pomocou štetca alebo pierka potrieme ešte horúcu štólu. Posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.
FOTO: droetker
—————