13.12.2015 14:41

Vianočná štóla

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Vianočná štóla je klasický sviatočný koláč s príchuťou perníka, rumu, mandlí a citrónovej kôry.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 300 g hrozienok
  • 100 ml rumu
  • 375 g hladkej múky
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 100 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • štipka soli
  • 1 zarovnaná lyžica perníkového korenia
  • 2 vajcia
  • 175 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 200 g kandizovanej citrusovej kôry
  • 100 g mletých mandlí
Na potretie a ozdobenie:
  • 75 g rozpusteného masla
  • 1 zarovnaná lyžica práškového cukru

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu a necháme odležať, najlepšie cez noc.
  2. V mise zmiešame múku s droždím a zalejeme vlažným mliekom. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, korenie, vajcia a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
  3. Do vykysnutého cesta na pomúčenej pracovnej ploche zapracujeme hrozienka, kandizovanú
  4. citrusovú kôru a mandle. Zakryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť.
  5. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát (30 x 25 cm).
  6. Plát zavinieme, váľkom uprostred vytvoríme priehlbinku po celej dĺžke a prehneme. Rukou uprostred vytvarujeme chrbát a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Štólu necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Vložíme do rúry predhriatej na 160 °C a pečieme asi 50 minút.
  7. Na potretie rozpustíme v kastróliku maslo a pomocou štetca alebo pierka potrieme ešte horúcu štólu. Posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada