21.12.2016 10:37
Vianočná štóla s marcipánom
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Vianočná štóla je obľúbený vianočný múčnik, tej s marcipánom sa len ťažko odoláva.
Ingrediencie:
Na cesto:
50 g hrozienok
- 4 lyžice rumu
- 500 g hladkej múky
- 1 balíček Kypriaceho prášku s vínnym kameňom
- 150 g cukru
- 2 balíčky Finesse citrónovej kôry
- 50 g vlašských orechov
- 50 g mandľových plátkov
- 100 g kandizovaného ovocia
- 150 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 250 g polotučného tvarohu
- 2 vajcia
Na náplň:
- 1 balíček marcipánu
- 50 g sušených brusníc
Na potretie:
- 150 g zmäknutého masla
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
Príprava:
- Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, kôrou, orechmi, mandľami a kandizovaným ovocím a premiešame. Pridáme maslo alebo margarín, tvaroh a vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 35 cm.
- Na prípravu náplne do marcipánu zapracujeme brusnice a vytvoríme valček dlhý 25 cm. Valček nanesieme do stredu plátu a z oboch strán cesto prehneme cez marcipán. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme časťou rozpusteného masla. Vložíme do rúry predhriatej na 170 °C a pečieme asi 60 minút.
- Po upečení štólu ihneď potrieme zvyšným maslom a pocukrujeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilínovým cukrom.
- Necháme vychladnúť.
TIP: Štólu môžeme upiecť vo forme na srnčí chrbát alebo vo forme na bábovku.
FOTO: droetker
—————