21.12.2016 10:37

Vianočná štóla s marcipánom

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Vianočná štóla je obľúbený vianočný múčnik, tej s marcipánom sa len ťažko odoláva.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 50 g hrozienok
  • 4 lyžice rumu
  • 500 g hladkej múky
  • 1 balíček Kypriaceho prášku s vínnym kameňom
  • 150 g cukru
  • 2 balíčky Finesse citrónovej kôry
  • 50 g vlašských orechov
  • 50 g mandľových plátkov
  • 100 g kandizovaného ovocia
  • 150 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 2 vajcia
Na náplň:
  • 1 balíček marcipánu
  • 50 g sušených brusníc
 
Na potretie:
  • 150 g zmäknutého masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, kôrou, orechmi, mandľami a kandizovaným ovocím a premiešame. Pridáme maslo alebo margarín, tvaroh a vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 35 cm.
  2. Na prípravu náplne do marcipánu zapracujeme brusnice a vytvoríme valček dlhý 25 cm. Valček nanesieme do stredu plátu a z oboch strán cesto prehneme cez marcipán. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme časťou rozpusteného masla. Vložíme do rúry predhriatej na 170 °C a pečieme asi 60 minút.
  3. Po upečení štólu ihneď potrieme zvyšným maslom a pocukrujeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilínovým cukrom.
  4. Necháme vychladnúť.

 

TIP: Štólu môžeme upiecť vo forme na srnčí chrbát alebo vo forme na bábovku.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada