15.11.2014 09:10

Vianočná pomarančová marmeláda

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Z pomarančov sa dá pripraviť výborná marmeláda, ktorú môžeme venovať priateľom ako drobný vianočný darček.

 

Ingrediencie:
  • nakrájaná kôra z 3 chemicky neošetrených pomarančov
  • 500 g pomarančových filetiek (asi z 9 väčších pomarančov)
  • 500 ml 100 % pomarančovej šťavy
  • 1 balíček Gelfixu Extra
  • 500 g cukru
Príprava:
  1. Pomaranče umyjeme teplou vodou a osušíme. Olúpeme veľmi tenkú vrstvu kôry, ktorú nakrájame na jemné prúžky, alebo môžeme použiť škrabku na citrusy. Všetky pomaranče vyfiletujeme* a rozmixujeme.
  2. Do veľkého hrnca vložíme rozmixované pomaranče, šťavu a kôru. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
  3. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
  4. Na tanierik kvapneme 1 – 2 lyžičky práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí málo tuhá, vmiešame do nej ešte 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej. 
  5. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

* Filetovanie pomaranča: Ostrým nožom orežeme po celom obvode pomaranča kôru až na dužinu. Potom pozdĺž bielej šupky vykrajujeme filetky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.

 

TIP: Milovníci zázvoru si môžu marmeládu dochutiť kúskom strúhaného zázvoru.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada