Veľkonočná torta s vaječným likérom
Varenie – Recepty – Múčniky
Veľkonočná torta s parížskym krémom a vaječným koňakom, ktorej nechýba sviatočné zdobenie.
Ingrediencie:
Na parížsky krém:
200 g nasekanej čokolády na varenie
- 250 ml smotany na šľahanie
Na cesto:
- 1 balíček tmavej polevy
- 250 g masla alebo margarínu
- 300 g hladkej múky
- 4 zarovnané lyžice kypriaceho prášku do pečiva
- 50 g preosiate kakao
- 250 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 4 vajcia
- 125 ml mlieka
Na krém s vaječným likérom:
- 400 ml vychladenej smotany na šľahanie
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 balíček želatínového stužovača
- 100 ml vlažnej vody
- 125 ml vaječného likéru
Na ozdobenie:
1 zarovnaná lyžica práškového cukru
Príprava:
Na prípravu parížskeho krému prevaríme smotanu a odstavíme zo sporáka. V smotane rozpustíme nasekanú čokoládu a necháme vychladnúť. Potom vložíme do chladničky a necháme minimálne 3 hodiny, najlepšie cez noc, odležať. Na prípravu cesta rozpustíme v hrnci za stáleho miešania na miernom ohni polevu s maslom alebo margarínom. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajcia, mlieko a dôkladne prepracujeme elektrickým ručným šľahačom najskôr na najnižšom, potom na najvyššom stupni dohladka. Nakoniec vmiešame rozpustenú polevu s maslom. Cesto naplníme formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do rúry predhriatej na 160°C a pečieme 60 minút. Korpus necháme vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme na kuchynskú mriežku vyloženú papierom na pečenie a stiahneme papier, na ktorom sa korpus piekol. Korpus preklopíme a necháme úplne vychladnúť. Korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Spodnú časť korpusu položíme na podnos a okolo upevníme očistený okraj tortovej formy. Zo strednej časti korpusu vykrojíme formičkou niekoľko tvarov a korpus odložíme bokom. Zmes na parížsky krém vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a nanesieme na spodnú časť korpusu. Priložíme vrchnú čásť korpusu a zľahka pritlačíme. Na prípravu krému vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do likéru. Odoberieme asi 4 PL zmesi s likérom a dáme bokom. Zvyšnú zmes nalejeme do šľahačky a dôkladne premiešame. Krém rozotrieme na korpus, priložíme plát korpusu, z ktorého sme povykrajovali tvary a zľahka pritlačíme. Otvory vyplníme zmesou s likérom. Tortu uložíme najmenej na 3 hodiny (najlepšie cez noc) do chladničky. Tortu posypeme práškovým cukrom a ozdobíme povykrajovanými tvarmi.
FOTO: droetker
—————