29.03.2014 08:29

Veľkonočná torta s vaječným likérom

Varenie – Recepty – Múčniky

 

Veľkonočná torta s parížskym krémom a vaječným koňakom, ktorej nechýba sviatočné zdobenie.

 

Ingrediencie:
Na parížsky krém:
  • 200 g  nasekanej čokolády na varenie
  • 250 ml smotany na šľahanie 
Na cesto:
  • 1 balíček tmavej polevy
  • 250 g masla alebo margarínu
  • 300 g hladkej múky
  • 4 zarovnané lyžice kypriaceho prášku do pečiva
  • 50 g preosiate kakao
  • 250 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 4 vajcia
  • 125 ml mlieka

 

Na krém s vaječným likérom:
  • 400 ml vychladenej smotany na šľahanie
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 balíček želatínového stužovača
  • 100 ml vlažnej vody
  • 125 ml vaječného likéru

 

Na ozdobenie:

1 zarovnaná lyžica práškového cukru

 

Príprava:

Na prípravu parížskeho krému prevaríme smotanu  a odstavíme zo sporáka. V smotane rozpustíme nasekanú čokoládu a necháme vychladnúť. Potom vložíme do chladničky a necháme minimálne 3 hodiny, najlepšie cez noc, odležať. Na prípravu cesta rozpustíme v hrnci za stáleho miešania na miernom ohni polevu s maslom alebo margarínom. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajcia, mlieko a dôkladne prepracujeme elektrickým ručným šľahačom najskôr na najnižšom, potom na najvyššom stupni dohladka. Nakoniec vmiešame rozpustenú polevu s maslom. Cesto naplníme formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do rúry predhriatej na 160°C a pečieme 60 minút. Korpus necháme vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme na kuchynskú mriežku vyloženú papierom na pečenie a stiahneme papier, na ktorom sa korpus piekol. Korpus preklopíme a necháme úplne vychladnúť. Korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Spodnú časť korpusu položíme na podnos a okolo upevníme očistený okraj tortovej formy. Zo strednej časti korpusu vykrojíme formičkou niekoľko tvarov a korpus odložíme bokom. Zmes na parížsky krém vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a nanesieme na spodnú časť korpusu. Priložíme vrchnú čásť korpusu a zľahka pritlačíme. Na prípravu krému vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do likéru. Odoberieme asi 4 PL zmesi s  likérom a dáme bokom. Zvyšnú zmes nalejeme do šľahačky a dôkladne premiešame. Krém rozotrieme na korpus, priložíme plát korpusu, z ktorého sme povykrajovali tvary a zľahka pritlačíme. Otvory vyplníme zmesou s likérom. Tortu uložíme najmenej na 3 hodiny (najlepšie cez noc) do chladničky. Tortu posypeme práškovým cukrom a ozdobíme povykrajovanými tvarmi.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada