Veľká Noc za rohom? Aj vy môžete byť hviezda
Varenie – Príprava jedál
K Veľkej noci sa tradične pečie veľkonočný baranček, mazanec, veniec alebo torta. Fantázii sa však medze nekladú a môžeme si urobiť aj niečo jednoduchšie – napríklad tematické medovníky či muffiny, ktoré pripravíme ako zvyčajne, jedine ich výzdobu prispôsobíme príležitosti.
Perníčky zdobené marcipánom
Základné cesto: 500 g hladkej múky, 160 g práškového cukru, 10 dkg masla, 3 vajcia, 3 lyžice medu, 1 lyžička jedlej sódy, 1 lyžička korenia do perníku, lyžička kakaa (ak chceme mať perníčky tmavšie, nie je to nutné)
Postup: Zohrejeme si maslo, pridáme med a cukor, vymiešame do hladka. Pridáme vajcia, opäť vymiešame a nakoniec múku so sódou a korením. Vypracujeme tuhšie cesto a necháme aspoň deň v chlade odležať. Potom na pomúčenej doske vykrajujeme rôzne tvary - tematické veľkonočné vykrajovátka rozličných tvarov nájdete napríklad na dortisimo.sk. Pečieme na 180 stupňov asi 8 minút (treba ich sledovať) a upečené perníčky necháme na plechu vychladnúť, aby sa neskrútili, najlepšie do druhého dňa. Do zdobenia môžeme zapojiť aj deti, prípadne najbližších. Rovnakými formičkami, ktoré sme použili na cesto vykrajujeme tvary aj z poťahovacej hmoty. Perníček potrieme vlhkým štetcom a uhladíme vykrojený tvar na povrch zodpovedajúceho perníčku. Potom už záleží len na vašej fantázii, či budete prilepovať ďalšie vrstvy alebo dokončíte vaše dielo jedlými fixami, jedlými farbami na maľovanie, farbami do airbrushu alebo v alkohole rozpustnými práškovými farbami.
SOS tip: Je vaše cesto ako lepidlo? Najčastejšou chybou je, ak pri vaľkaní cesta meníte smer valčeka. Lepšie urobíte vtedy, ak ho meniť nebudete a radšej pootočíte cesto. Dôležitá je však aj múkou posypaná doska a valček.
Veľkonočný baranček
A ak by ste si predsa len chceli vyskúšať niečo zložitejšie, môžete si pripraviť veľknočnú klasiku, ktorá je nielen sladkou maškrtou, ale aj výraznou sviatočnou dekoráciou na jedálenskom stole.
Ingrediencie:
Do cesta – 20 dkg masla alebo Hery, 6 vajec, 25 dkg práškového cukru, 35 dkg hladkej múky, polovica balíčka prášku do pečiva, asi 30 dkg zmesi z kandizovaného ovocia, nasekaných orechov a strúhanej čokolády.
Zdobenie - vyšľahaný sneh z 20 dkg práškového cukru, 3 bielkov a štipky soli, príp. marcipán či fondán
Postup: Bielka oddelíme od žĺtok a vyšľaháme. Zvlášť vyšľaháme žĺtky s cukrom a troškou vlažnej vody, potom pridáme múku a zmes orieškov, kandizovaného ovocia a čokolády s práškom do pečiva. Zmiešame a pridáme zmäknutý tuk. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh a zľahka ho vmiešame do zmesi. Cesto vylejeme do vymazanej a vysypanej formy a pečieme asi hodinu na 175 – 180 stupňoch Celzia. Hotového barančeka môžeme ozdobiť podľa vlastnej fantázie.
SOS tip: Ako najlepšie vyklopiť barančeka z formy? Radšej ho vyklápajte hneď po upečení. Ak však stále nechce ísť von, skúste ním jemne klepnúť o hranu stola alebo ho na chvíľu položte na mokrú utierku. Dôležité je myslieť na túto možnosť ešte pred pečením. Formu vymastenú tukom vložte na chvíľu do chladničky a až potom do nej dajte múku.
FOTO: Fotofolia, FB Gabriela Šimková
—————