14.12.2016 09:51
Varíme tradične, ale zdravšie
Varenie – Správna výživa
Mnoho gazdiniek má často dilemu. Radi by uspokojili gurmánske túžby svojich blízkych, ktorí preferujú tradičnú kuchyňu, ale cítia zároveň zodpovednosť za zdravie rodiny. Pretože klasické omáčky, mäsové i múčne jedlá si podľa starých receptúr žiadajú používanie masti, bielej múky a množstva cukru a soli.
Nemusíme sa vždy otrocky držať pôvodných návodov, aby sme dosiahli očakávaný výsledok. Dobrá kuchárka dokáže inovovať a pritom neznížiť chuťové vlastnosti pokrmu. Čím teda nahradiť potraviny, ktoré predstavujú v zdravej výžive najväčšiu hrozbu?
- BIELU MÚKU špaldovou (chlieb, múčniky, palacinky, múčniky), celozrnnou pšeničnou (chlieb, pečivo), celozrnnou ovsenou (chlieb), amarantovou (slané koláče), kukuričnou (zahusťovanie, nákypy, kaše), mandľovou (bábovky, ovocné koláče) a pohánkovou krupicou (zahusťovanie)
MASŤ A MASLO kvalitnými rastlinnými tukmi, orechovým maslom, olejmi lisovanými za studena, odporúča sa najmä sezamový, kukuričný, olivový, sójový a slnečnicový
- SMOTANU plnotučným mliekom, kyslou smotanou s nižším obsahom tuku, jogurtom, nízkotučným taveným syrom, zahusteným kondenzovaným mliekom
- BIELY CUKOR nerafinovaným trstinovým, kokosovým, trstinovou melasou, obilnými sladidlami (kukuričný, ryžový, jačmenný), koncentrovanou jablčnou šťavou, sušeným ovocím, javorovým či agávovým sirupom, medom
- SOĽ morskou alebo diétnou soľou so zníženým obsahom chloridu sodného, praženou soľou so sezamom, cesnakom, cibuľou, koreninami a bylinkami, kvalitnými sójovými omáčkami.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net
—————