05.08.2016 07:23
Varíme s pivom
Varenie – Príprava jedál
Pivo neodmysliteľne patrí k letu. V horúčave totiž výborne zahasí smäd. No mnohí nevedia, že tento obľúbený nápoj dokáže byť aj užitočným pomocníkom pri varení.
- Osvedčilo sa ako výborné zmäkčovadlo mäso. Kúpili sme tvrdší kúsok hovädziny alebo baraniny, ktorý by potreboval priveľa nášho drahocenného času na prípravu? Skúsme ho naložiť do piva a nechať ho asi dve hodiny ležať v božskom moku. A pokojne môžeme roštenke poskytnúť pre podobný pôžitok celú noc. Misku, v ktorej je kus mäsa ponorený v pive, však treba uložiť do chladničky.
Pivo však môžeme pokojne používať aj pri príprave jedál z hovädzieho, bravčového a jahňacieho mäsa dusením. Mnohé mäsové recepty dostanú tú správnu chuť po dochutení pohárom tohto nápoja. Pridávame ho však až tesne pred dokončením, pretože dlhším varením by pivo zhorklo.
- Pridať tmavé pivo môžeme aj do guláša, do tmavých omáčok a do cibuľovej polievky.
- Aj cestíčko, ktoré použijeme na vyprážanie rezňov, rýb, húb alebo zeleniny, bude kyprejšie a jemnejšie, ak časť mlieka nahradíme svetlým pivom.
- Podobne zrýchli vykysnutie cesta, v tomto prípade je však lepšie použiť tmavé pivo.
- Pivo sa uplatní aj pri príprave marinády na grilované rebierka, stačí ho zmiešať s medom a touto zmesou potierať porcie počas opekania.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru
—————