15.04.2018 09:55

Varíme nové zemiaky

Varenie – Príprava jedál

 

Máme obdobie nových zemiakov, ktoré kúpime na trhovisku alebo si vykopeme vo vlastnej záhradke, preto nezaškodí zopár tipov na čistenie a tepelnú úpravu tejto potraviny.

 

  • Nové zemiaky podliehajú rýchlo skaze, preto si z nich nerobíme zásoby. Pri nákupe vyberáme len zdravé hľuzy, plody s zárezmi a očkami ignorujeme a výskyt zelených častí avizuje zase prítomnosť nebezpečného toxínu solanínu. Jedovaté látky obsahujú aj klíčky. Ich vytváraniu môžeme zabrániť skladovaním v chladnej, suchej a tmavej miestnosti.
  • Šupka z nových surových zemiakov ide dole veľmi ľahko, nepotrebujeme ani škrabku, stačí ostrejší nôž. Pre zjednodušenie tejto činnosti zemiaky pred čistením namočíme na dve hodinky do vody, ktorú prípadne aj osolíme. Variť ich môžeme aj v šupke, ktorú po vychladnutí stiahneme tiež bez problémov. A dokonca skutočne zdravé hľuzy môžeme po uvarení konzumovať aj so šupkou. Táto alternatíva je najprijateľnejšia, pretože pod touto tenkou vrstvou sa nachádza najviac výživových látok. Podmienkou je však poctivé umytie a odstránenie všetkých zvyškov zeminy, ktorá by mohla byť zdrojom parazitov alebo baktérií.
  • Nové zemiaky varíme v menšom množstve vody 10 až 15 minút, dlhšou tepelnou úpravou strácame cenné látky a vitamín C. V pare, čo je aj zdravší spôsob tepelnej úpravy, potrebujeme asi 20 minút.
  • Sú výborné na varenie v šupke i bez nej, a konzumovať sa môžu takto ako príloha k mäsu, súčasť šalátov alebo samostatne ochutené bylinkami a maslom. V prípade grilovania alebo opekania je lepšie ich predvariť, postačí 5 minút. Chutné sú tiež pečené, nakrájané aj so šupkou na osminky alebo plátky a ochutené morskou soľou, bylinkami, olivovým olejom a petržlenovou vňaťou. Menšie hľuzy môžeme piecť celé, takéto v kombinácii s cesnakom obľubujú najmä Francúzi. Pre vysoký obsah vody nie sú nové zemiaky vhodné na prípravu zemiakového pyré a vyprážanie hranolčekov a na fritovanie vôbec.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.morguefile.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada