06.12.2015 14:07
Vanilkové rožteky
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Vanilkové rožteky sú vianočná klasika.
Ingrediencie:
Na cesto:
200 g hladkej múky
- na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva
- 100 g mletých mandlí
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 vanilkového struku
- 1 vajce
- 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na ozdobenie:
- 50 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, mandľami, cukrom, vanilkovým cukrom a dreňou z vanilkového struku. Pridáme vajce a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rozdelíme na polovicu a vytvarujeme asi 50 cm dlhé valčeky.
- Valčeky nožom nakrájame na kúsky široké asi 1 cm a z každého kúska vytvarujeme rožtek. Rožteky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 10 minút.
- V miske zmiešame cukor s vanilínovým cukrom a pomocou sitka ešte horúce rožteky pocukrujeme.
TIPY:
- Ak by sa cesto lepilo, zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme asi na 30 minút do chladničky.
- Na posypanie vanilkových rožtekov môžeme tiež zmiešať práškový cukor s vanilkovým cukrom a rožteky v tejto zmesi obaliť.
FOTO: droetker
—————