Vaječná tlačenka so špenátom
Varenie – Recepty – Studený bufet
Chutné pohostenie aj s prídavkom vitamínov a minerálov v podobe špenátu alebo žihľavy.
Ingrediencie:
20 g masla
- 1 ks jarnej cibuľky
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 3 balenia čerstvého listového špenátu (390 g)
- 1 balíček želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky
- 400 ml smotany na varenie
- soľ
- čierne korenie
- 150 g tvarohového syra (typu cottage)
- 5 vajec uvarených natvrdo
Príprava:
Na prípravu tlačenky osmažíme na masle nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a cesnak. Pridáme špenát a necháme krátko povariť. Želatínu necháme napučať asi v 70 ml smotany na varenie počas asi 10 minút. Zvyšnú smotanu necháme v kastróliku zahriať (nevaríme), pridáme napučanú želatínu a za stáleho miešania zahrievame (nevaríme) až do úplného rozpustenia želatíny. Do ešte teplej smotanovo-želatínovej zmesi metličkou vmiešame tvarohový syr a dôkladne prešľaháme. Ochutíme soľou a korením. Ručne vmiešame špenátovú zmes. Formu na srnčí chrbát vyložíme mikroténovou fóliou. Polovicu želatínovej zmesi nalejeme do formy. Na zmes položíme celé vajcia do radu vedľa seba a zalejeme ich zvyšnou želatínovou zmesou. Tlačenku odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky. Stuhnutú tlačenku vyklopíme z formy, odstránime mikroténovú fóliu a podávame s opečenými toastami alebo iným pečivom.
TIP: Namiesto listového špenátu môžeme použiť sparenú žihľavu.
FOTO: droetker
—————