04.02.2017 07:26

Vajcia kupujme len čerstvé

Varenie – Rady z kuchyne

 

Vajce môže byť problémom najmä v letných mesiacoch. Preto sa neodporúča konzumovať v teplejších mesiacoch ani jedlá pripravené zo surových vajec, napríklad majonézu. Problémom však môže byť obdobie prípravy na veľkonočné sviatky, keď sú obchody zaplavené týmto produktom akeď pripravujeme množstvo vaječných špecialít.

 

Čerstvosť vajec preveríme v desaťpercentnom soľnom roztoku. Čerstvé zaručene klesnú na dno, asi týždňové sa pohybujú v strede slanej vody a staršie alebo dokonca pokazené plávajú na povrchu. Tých sa treba okamžite zbaviť, pretože môžu byť pôvodcom choroboplodných zárodkov. Vajcia so škvrnitou škrupinou vyradíme okamžite, pretože sú napadnuté plesňou. Ak sa medzi vajíčka v obale zatúlalo prasknuté, to použijeme čo najskôr.

Na vidieku, kde chovajú rôzne druhy hydiny, sa zvyknú konzumovať aj kačacie vajcia. Tento druh je však vhodný výhradne na tepelnú úpravu, majonéza sa z nich nesmie pripravovať nielen len v horúcich mesiacoch, ale ani vo zvyšok roka. A kačacie vajcia by sa nemali jesť ani uvarené namäkko, pretože za krátku dobu varenia sa choroboplodné zárodky nestačia zlikvidovať.

 

Možno neviete, .....

  • že jedno vajce má výživovú hodnotu rovnakú ako 150 ml mlieka alebo 50 g stredne tučného mäsa
  • že najmä žĺtok obsahuje ľahko stráviteľné bielkoviny a je zdrojom vitamínov a minerálov, ale zároveň obsahuje aj cholesterol, ktorý nepriaznivo ovplyvňuje stav cievneho systému, preto treba pri jeho konzumácii hľadať zlatú strednú cestu
  • že pitie surových vajec na zlepšenie hlasiviek je mýtom a navyše rizikovým, pretože konzumácia tepelne nespracovaného vajíčka môže spôsobiť salmonelózu, veľmi nepríjemné hnačkové ochorenie, kedy môže vyčerpaný a dehydrovaný pacient skončiť v nemocnici
  • že vajce môže byť pre svoj bielkovinový charakter alergénom a spôsobiť u niekoho alergiu s typickými príznakmi – opuchom pier, svrbením jazyka, bolesťou brucha, hnačkou, vracaním, ťažším dýchaním, svrbivými vyrážkami na koži, kašľom a migrénou

 

Užitočné rady pri tepelnej úprave vajec:

  • Vajcia varíme namäkko 3 minúty, na hniličku 5 minút a natvrdo 8 až 10 minút, pri dlhšom varení sa uvoľňuje síra a žĺtok zozelenie.
  • Po uvarení vložíme vajcia do studenej vody, takto škrupinu ľahšie olúpeme.
  • Pri príprave omelety môžeme do rozšľahaného vajca pridať trochu vody alebo ešte radšej mlieka, potom bude vláčnejšia.
  • Stratené vajcia, ktoré sa zvyknú podávať na opekanom chlebe alebo šunke, varíme v vode s octom v pomere 3:1 tak, že ich do vriacej tekutiny opatrne vyklepneme zo škrupiny a necháme ich tam 4 minúty, počas ktorých sa bielok zrazí a stuhne, ale žĺtok zostane tekutý. Vajce potom vyberieme lyžicou a kým ho naaranžujeme, vložíme ho ešte do teplej a osolenej vody.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu