07.04.2017 11:29

Vajcia kupujme informovaní

Varenie – Rady z kuchyne



Často sa píše o problémoch s vajcami a najmä ich pôvodu. Pritom označenie vajíčok môžeme vcelku ľahko dešifrovať. Nechceme si predsa domov doniesť už dávno nie čerstvé alebo dokonca pokazené vajcia.

 

Informácie o trvanlivosti musia byť uvedené na obale. V zásade treba kupovať vajcia, u ktorých sa deklaruje doba trvanlivosti maximálne 28 dní. Obal je múdre otvoriť a skontrolovať, či tam nie sú rozbité vajcia alebo znečistené. Prítomnosť zvyškov slepačieho trusu je zlým signálom na zvýšené riziko salmonelózy. Garanciou čerstvosti by mal byť neporušený lesklý povrch. Farba nerozhoduje, tá závisí od plemena sliepok. Biele môžu byť rovnako kvalitné ako hnedé.

 

Ako rozlúštiť pôvod

Ak chceme vedieť, z akého chovu slepačie vajcia pochádzajú, musíme sa naučiť čítať rozlišovacie kódy vytlačené na každom z nich. Prvé číslo vyjadruje charakter chovu sliepok:

  • číslo 3 je najhoršia alternatíva - klietkový chov, pri ktorom sa 4 až 5 sliepok pohybuje na minimálnom priestore bez podstielky a bidielok
  • číslo 2 reprezentuje podstieľkový chov, kedy sa sliepky chovajú v halách a majú k dispozícii podstielku i bidielka
  • číslo 1 znamená, že malé skupinky sliepok majú priestor 2,5 m štvorcového, bidielka i voľný výbeh
  • číslo 0 je garantom situácie, keď sú sliepky chované za rovnakých podmienok ako predošlé, ale kŕmené sú surovou stravou, preto ide o najzdravší, ekologický druh chovu

Potom nasledujú písmenká, ktoré identifikujú krajinu pôvodu a napokon písmená a registračné čísla, ktoré označujú región či okres i konkrétny chov.



redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu