V prírode musíme improvizovať
Varenie – Rady do kuchyne
Leto inšpiruje k jedinečným zážitkom, ku ktorým patrí aj relax v prírodnom prostredí. Nie každý má však pri chate vytvorené ideálne podmienky pre profesionálne grilovanie. Aj na rodinných výletoch treba občas zapojiť fantáziu, ak nechceme ostať pri obložených bagetách, ale si pomaškrtiť na chutnom guláši či opečených kotletách.
Napokon, variť na priamom ohnisku nemôže byť až taký problém, veď to kedysi bola jediná technológia prípravy jedla. Či už sa rozhodneme pre vhodne ochutené a grilované pochúťky alebo varené jedlo v kotlíku či inej nádobe, všetko bude chutiť viac ako pokrm pripravený doma v kuchyni, pretože nebude chýbať špeciálna aróma plameňov a dymu.
Na chalupe, kde sa zvykneme grilovaniu venovať častejšie, si môžeme vyrobiť na reťazi upevnený a zavesený rošt. Vhodný železný polotovar nájde niekde v dielni alebo garáži a potom spracuje každý šikovnejší domáci kutil. Čím väčší, tým lepší, pretože na podobnom sa dajú pripraviť grilované špeciality aj pre veľkú rodinu naraz.
Niekomu postačia aj menšie rošty požičané z kuchynskej rúry alebo kus mriežky. Takýto rošt treba položiť na väčšie kamene alebo pár tehiel, aby boli stabilné a jedlo nepadlo do pahreby.
Na väčšiu kovovú mrežu môžeme umiestniť aj hotové alobalové misky, v ktorých grilujeme klobásky a mäso, takto neprídeme i chutnú šťavu.
... alebo pokrm, napríklad zemiak, zabalíme do alobalu a pečieme uložený na mriežke nad pahrebou.
Pripraviť si môžeme aj dusenú alebo opekanú zeleninu v štýle čínskej kuchyne. Potrebujeme veľký wok alebo okrúhly plech vyklepaný do tvaru plochej nádoby. Alebo použijeme bežnú panvicu, ktorá by nemala mať kontakt s plameňmi, jedlo preto pripravíme nad pahrebou s tlejúcimi kúskami dreva.
Na vyvýšený rošt sa dá postaviť aj hrniec, v ktorom uvaríme ten najlepší guláš na svete.
V prípade, že nám chýba predstavivosť a zručnosť a navyše sme hladní a netrpezliví, tak si nastrúhame pár konárov a napichnutú slaninku, cibuľu a klobásku si upečieme nad plameňom.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com
—————