05.12.2019 18:35

V minulosti sa jedlo striedmo

Varenie – Svetové a minulé chute

 

Sme len naoko vo výhode. Na jednej strane máme k dispozícii obrovský výber jedál vrátane cudzokrajných špecialít, ktorých recepty si nosíme z dovoleniek alebo sa ich učíme vďaka záplavy kuchárskych kníh talianskej, čínskej či mexickej kuchyne. No na druhej strane sme občas presýtení pestrosťou a nevieme si vždy vybrať. Naši predkovia žili v skromnejších podmienkach vrátane stravovania, nemali preto dilemu a boli navyše aj zdravší.

 

V súčasnosti prechádzame od jednej hostiny k druhej. Raz si doprajeme husacinu s lokšami, následne japonské sushi, potom prídu Vianoce s bohatou ponukou, neskôr fašiangy alebo susedova zabíjačka, až sa prepracujeme k pobytu v exotike, kde svoj organizmus odvážne testujeme pochúťkami mora a miestnymi tradičnými poriadne štipľavými jedlami. A tak dokola po celý rok skúšame, čo náš tráviaci systém vydrží. V minulosti, najmä na vidieku, bola tradičná zostava jedál obmedzená, no nechýbali v nej žiadne základné potravinové zložky. No ľudia kedysi neboli tak často chorí a odolali lepšie rôznym infekciám. Čo sa zvyklo jedávať pred sto či dvesto rokmi najčastejšie?

  • Obilniny, z ktorých sa varili obilné kaše a múčne jedlá (fliačky, rezance, halušky, šúľance posypané makom, dusenou kapustou, bryndzou alebo tvarohom), a hlavne sa piekol chlieb alebo aspoň posúchy či placky.
  • Zemiaky sa pripravovali na rôzne spôsoby, či už varené alebo pečené v kombinácii s rôznymi bylinkami a koreninami, prípadne údenou slaninkou a kyslou kapustou.
  • Zeleninu si každý dopestoval a bola základom mnohých jedál, napríklad obľúbených prívarkov, najčastejšie sa využívala kapusta a kvaka.
  • Strukoviny zabezpečili dostatok vitamínov, ale hlavne dokázali rodinu zasýtiť.
  • Ovocie na stole nemohlo chýbať, ale išlo zásadne o tradičné sorty rastúce v lokalite, najmä jablká, hrušky a slivky a tiež lesné plody. Zo všetkých druhov sa piekli chutné koláče a varili džemy.
  • Huby dostupné v blízkych lesoch boli zaujímavým sezónnym spestrením a sušené zohrali dôležitú úlohu ako dochucovadlo polievok a prívarkov.
  • Mlieko a syry si mohli dovoliť všetci, ktorí chovali zvieratá, na prísun bielkovín však stačila aj jedna koza alebo pár ovečiek.
  • Ak nechýbala na dvore hydina, bolo dostatok vajec na rôzne obľúbené pochúťky i múčniky a občas aj si mohli domáci dovoliť aj slepačiu polievku, známy to životobudič.
  • Smäd sa hasil vodou zo studne, ale i cmarom a pili sa aj bylinkové čaje sladené ovocnými sirupmi alebo biela káva z melty či z cigórie.

 

Dôležitý postreh:

V minulosti sa konzumovalo mäso jeden, maximálne dvakrát od týždňa, jedli sa prevažne varené a dusené pokrmy, vyprážalo sa až neskôr a grilovanie bolo veľkou neznámou.

 

Poznámka:

Organizmus v lepšej kondícii si naši predkovia udržiavali aj intenzívnejším pohybom. Boli fyzicky aktívnejší, viac sa pohybovali vďaka pracovným povinnostiam v teréne a okolo domu a častejšie sa chodilo. Všetky cesty do najbližšieho mestečka či na tradičné trhy a jarmoky sa zvládali pešo vlastnými nohami.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu