Uhorky zakliate v pohári
Varenie – Skladovanie
Koho by nepotešil pohľad na utešený rad zaváracích pohárov naplnených uhorkami na poličke v komore. Mnohí si bez tejto pochutiny nevedia predstaviť kompletný zážitok z konzumácie mäsovým jedál najmä v zimnom období. Úctyhodné uhorkové zásoby však vyžadujú dosť práce a času a zároveň kvalitné receptúry, ktoré si mnohé gazdiné chránia ako rodinné tajomstvo. Ponúkame pár nápadov, ktoré zavárané uhorky chuťovo zvýraznia.
Niekto zvykne do pohára so zaváranými uhorkami dávať kúsky zeleniny najmä mladé fazuľové struky alebo kolieska mrkvy, ktoré pôsobia hlavne dekoratívne. Výraznejšiu chuť dodáva skôr kúsok chrenu, zrnká korenia a vetvička kôpru.
Ku charakteristickej príchuti pomôžu vavrínové či bobkové listy, kúsky cibule alebo celé malé cibuľky, celé strúčiky cesnaku a najmä listy viniča, ktoré zároveň aj urýchľujú kvasenie. Niekto vkladá do pohára aj pár strapčekov nezrelého hrozna.
Kto má rád ostré zaváraniny, môže pridať štipľavú zelenú papriku alebo chilli papričku.
K zaujímavým, ale tradičným, ktoré poznali ešte naše staré mamy, patria tzv. rusle. Sú to ošúpané uhorky pokrájané na väčšie časti, ktoré ešte rozkrájame pozdĺžne na štvrtky. Do pohára ich ukladáme striedavo s kúskami nahrubo pokrájaných cibúľ. Potom iba zalejeme sladkokyslým nálevom.
Pre nedočkavcov je určený expresný recept na kvasené uhorky. Z umytých uhoriek odkrojíme konce a po dĺžky ich nakrojíme. Na dno väčšieho zaváracieho pohára dáme kúsok chleba a kôpor a uhorky poukladané na seba zalejeme vlažnou vodou, v ktorej sme rozmiešali soľ (na 2 litre vody 100 g soli). Zakrytý pohár položíme na teplé miesto a uhorky sa nám za štyri dni vykvasia do konzumovateľnej podoby. Potom ich musíme dať do chladu a v priebehu najbližších dní skonzumovať.
Dobrá rada:
Aj keď sa nájdu nadšenci pre mäkšie zavárané uhorky, väčšina ocení skôr chrumkavosť tejto sladkokyslej prílohy. Uhorky preto nesterilizujeme príliš dlho. Stačí im 5 minút.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net
—————