06.09.2017 14:41

Učíme sa sušiť ovocie

Varenie – Skladovanie

 

Sušené ovocie zažíva doslova boom. Odborníci nám ho vrelo odporúčajú jesť čo najčastejšie, pribudlo aj množstvo stánkov so sortimentom orieškov a sušených podôb všetkých možných druhov ovocia a my sami si na sladkastých kúskoch plných živín a vlákniny pochutnávame s vedomím, že niečo robíme pre svoje zdravíčko. Ale sušené slivky či jabĺčka poznali aj naši predkovia. Ženy už tisícročia predlžujú týmto spôsobom konzervácie životnosť úrody a vytvárajú zásoby vitamínov pre rodinu aj na zimné mesiace. Poďme si skúsiť urobiť podobnú zdravú pochúťku doma.

Príčina obľúbenosti sušeného ovocia je ľahko čitateľná  – výraznejšie chuťové vlastnosti vďaka koncentrácie aromatických látok v tkanivách. Ale dôvod, prečo si nasušiť ovocie, je aj ekonomický. Takto môžeme spracovať časť úrody z vlastnej záhradky a aj doma nasušené kúsky kupovaného ovocia vyjdú lacnejšie ako hotové sušené produkty.

 

Hlavné princípy úspešného sušenia

  • Vyberáme len zdravé plody, znehodnotené miesta by mohli byť zdrojom hnilobného procesu alebo plesní. Poškodené plody hneď vyradíme, pokazené časti je zbytočné vykrajovať.
  • Niektoré ovocie nechávame v celosti ako slivky a bobule hrozna, iné rozpolíme, napríklad marhule, ale jablká a hrušky treba ošúpať a potom nakrájať na tenké plátky. Plátky jablka zvyknú rýchlo hnednúť, preto ich pred sušením ponoríme na krátko do vody s citrónovou šťavou alebo do medového roztoku.
  • Ovocie uložíme v dostatočnom odstupe na rošty alebo sieťový plastový materiál, ktorý sa zvykne používať na zakrývanie pieskoviska  alebo rastlín na záhrade. Papier veľmi vhodný nie je, pretože môže začať rýchlo vlhnúť a zapríčiniť tak plesnivenie ovocia. Možnosťou je aj navliecť plátky ovocia dodržiavajúc medzery na tenké konáriky a tie umiestniť na prázdnu prepravku. Podobne to môžeme skúsiť aj so špagátom, ktorého konce uchytíme medzi policami alebo stenami komory.
  • Sušiť môžeme tromi spôsobmi – v profesionálnej sušičke ovocia a zeleniny, v rúre na pečenie alebo na vzduchu. V prípade sušenia na vzduchu musí byť miestnosť suchá a teplotne stabilizovaná, aby plátky ovocia nezačali plesnivieť. A pri sušení v rúre nesmieme zabudnúť plátky v polovici obrátiť na druhú stranu.
  • Ovocné plátky sušíme dostatočne dlho – mali by prísť až o 85 percent vlhkosti, aby v nich nemali šancu rozmnožovať sa baktérie, ktoré spôsobujú hnitie.
  • Usušené ovocie skladujeme v nádobách, ktoré sa dajú dobre uzavrieť. Sušené ovocie pravidelne kontrolujeme a ak nájdeme náznaky plesne čo len na kúsku, celý obsah nádoby vyhodíme.
  • Ak zvolíte sušenie v sušičke, dokonale si naštudujte dostupné programy. Dnešné modely môžu ponúkať veľmi špecifické módy pre rôzne druhy ovocia (Zdroj: Test a recenzie najlepších sušičiek ovocia).

Ktoré druhy ovocia sa zvyknú sušiť?

U nás sme sa orientovali hlavne na sušené jablká, hrušky, slivky, marhule a hrozno, ale zvykáme si už aj na jahody či broskyne alebo exotické plody - banány, ananás, kiwi, mango, papáju, figy a datle.

 

Správna teplota

  • sušička – podľa návodu a druhu ovocia
  • elektrická rúra – maximálne 85°C, pri prekročení hrozí upečenie ovocných plátkov
  • voľne na vzduchu – minimálne 20°C, ale skôr sa žiada vyššia teplota, ideál je slnečné počasie, vtedy stačia 2 až 3 dni na dosiahnutie požadovaného efektu výraznej straty vody v plodoch

 

Ako ich využiť

  • na priamu konzumáciu namiesto zákuskov a iných sladkostí
  • v kombinácii s ovsenými vločkami, medom a orieškami
  • namočené v sherry a ochutené šľahačkou ako dezert
  • pri pečení koláčov a sladkých chlebíkov
  • na tepelnú úpravu – do omáčok, plniek, polievok a dusených jedál

Poznámka:

Máte pocit, že vaše doma usušené plody nie sú tak vzhľadné ako kupované? Nič si z toho nerobte. Budú aspoň zdravšie. Tie profesionálne bývajú ošetrené zlúčeninami síry, aby krajšie vyzerali a neboli zaujímavé pre hmyz. Prípadne sa do nich pridávajú konzervanty, aby hnilobnému procesu odolali aj menej vysušené plody, ktoré sú potom mäkšie a tým chutnejšie. Ale zároveň hmotnostne ťažšie - šikovný trik obchodníkov. Takže tie vysoké ceny platíme aj za väčší objem vody.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: pixabay.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada