Tvarožník s penou
Varenie – Recepty- Múčniky
Tvarohový zákusok s lahodnou plnkou a páperovou snehovou penou.
Ingrediencie:
220 g hladkej múky
- 140 g masla alebo rastlinného tuku
- soľ
- 60 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- trocha kypriaceho prášku
Plnka:
- 500 g tvarohu
- 3 žĺtky
- soľ
- 100 g práškového cukru
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 1 lyžica hrubej múky alebo strúhanky
- kôra z ½ citróna
Pena:
- 4 bielky
- 140 g práškového cukru
- ½ balíčka vanilkového cukru
Príprava:
Krehké maslové cesto si vymiešame zo všetkých ingrediencií, dáme ho na hodinu do chladničky a potom ho rozvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm. Potom ho preložíme pomocou valčeka na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme v mierne vyhriatej rúre. Korpus natrieme tvarohovou plnkou, na ktorú nastriekame ozdobnou rúrkou penu a trochu ju posypeme cez sitko práškovým cukrom. Zákusok potom upečieme doružova. Vychladnutý ho pokrájame navlhčeným nožom na rezy.
Plnka:
Do utretého tvarohu pridáme žĺtky, soľ, cukor, vanilkový cukor, postrúhanú citrónovú kôru, múku alebo preosiatu strúhanku a dobre vymiešame. Ak je tvaroh veľmi suchý, pridáme trochu smotany alebo mlieka s maslom.
Pena:
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a postupne doň zašľaháme preosiaty práškový cukor a vanilkový cukor.
—————