Tvarohový koláč s višňami
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Koláč z tvarohového cesta s ovocím.
Ingrediencie:
Na cesto:
višňový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 350 g)
- 250 g polotučného tvarohu
- 150 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 vajce
- 300 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom
Na ozdobenie:
- 50 g rozpusteného masla
- 25 g mandľových plátkov
- 1 balíček tortového želé červeného
- 250 ml šťavy z kompótu (prípadne doplnenej vodou)
- 2 zarovnané lyžice cukru
Príprava:
1. Kompót necháme na sitku odkvapkať a šťavu pritom zachytíme.
2. Na prípravu cesta v mise vareškou vymiešame tvaroh s maslom alebo margarínom, cukrom, vanilínovým cukrom a vajcom dohladka. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vareškou vypracujeme dohladka. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche ešte dôkladne premiesime. Pomocou valčeka vyvaľkáme na obdĺžnik 30 x 40 cm a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech.
3. Na cesto poukladáme kôpky višní. Voľné cesto pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme plátkami mandlí. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 25 minút.
4. Koláč necháme vychladnúť.
5. Na ozdobenie pripravíme tortové želé so šťavou a cukrom podľa návodu na obale a pomocou lyžice nanesieme na višne. Necháme stuhnúť.
TIP: Pre zvýraznenie vanilkovej vône koláča pridáme do cesta 1 lyžičku vanilkovej arómy.
FOTO: droetker
—————