Tvarohové buchty
Varenie – Recepty – Múčniky
Tvarohové buchty sú klasikou z kysnutého cesta.
Ingrediencie:
600 g polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- 3 žĺtky
- 1 vajce
- 50 g práškového cukru
- 120 g roztopeného masla alebo rastlinného oleja
- kôra z ½ citróna
- soľ
- kvások
Na kvások:
- 750 ml mlieka
- 20 g práškového cukru
- 30 g droždia
- 40 g polohrubej múky
Na plnku:
- 300 g tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 3 lyžice sladkej smotany alebo mlieka
- 50 g hrozienok
- 1 bielok
Príprava:
Z mlieka, cukru, droždia a múky pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Do preosiatej múky pridáme nakysnutý kvások, v mlieku rozmiešané žĺtky a vajce, cukor, vlažné maslo alebo olej, postrúhanú citrónovú kôru a trochu soli. Všetko spolu zamiesime, dobre vypracujeme a cesto necháme na teplom mieste vykysnúť. Pripravíme si tvarohovú plnku – tvaroh pretrieme cez sito a primiešame doň cukor, žĺtok, smotanu a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto potom na doske posypanej múkou vyvaľkáme a pokrájame na štvorce, ktoré s porciou tvarohovej plnky zabalíme do batôžka preložením protiľahlých rohov štvorca. Plech dobre vymastíme, buchtičky naň poukladáme a boky ešte potrieme tukom, aby sa nezlepili. Buchty ešte necháme na plechu podkysnúť a potom ich v predhriatej rúre upečieme. Upečené ich vyklopíme a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
—————