05.11.2020 09:09

Tri slovenské sviatočné pokrmy

Varenie – Svetové a minulé chute

 

Už cítite tú vôňu z príprav sviatočných jedál? Existuje široká ponuka rôznych tradičných i netradičných jedál, ktoré sa objavia na sviatočných stoloch v rodinách po celom Slovensku. Pripravili sme si pre vás 3 chutné recepty, v ktorých môžete využiť suroviny od lokálnych dodávateľov a farmárov.

 

Hubová polievka

Pripravte si lahodnú hubovú polievku, ktorá zasýti každého.

Ingrediencie:
  • 1 balenie Naša slovenská Gombasecká klobása
  • 150 g sušených dubákov
  • voda
  • 4 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 3 PL masla
  • 1 PL hladkej múky
  • 2 bobkové listy
  • soľ
  • 4 ks celé čierne korenie
  • voda z kyslej kapusty podľa chute
  • 100 ml smotany na šľahanie                                                
Postup:

Huby si namočíme do vody tak, aby boli celé zakryté a necháme cca 30 minút postáť. V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a opražíme. Pridáme múku a opražíme. Zalejeme približne 200 ml vody a miešame. Pridáme hríby aj s vodou v ktorej boli namočené. Pridáme soľ, nakrájané zemiaky, klobásu, bobkové listy a čierne korenie a varíme, až pokiaľ zemiaky aj huby nie sú mäkké. Na záver pridáme vodu z kyslej kapusty podľa chuti a smotanu a ešte prevaríme.

 

Raňajkové slané muffiny

Víkendovú pohodu odštartujte chutnými muffinmi, ktoré sú ako stvorené na raňajky.

Ingrediencie:
  • 1 Naša slovenská Oravská slanina
  • 175 g hladkej múky
  • 120 ml mlieka
  • 3 PL jogurtu
  • 1 stredne cibuľa
  • 100 g nastrúhaného syru
  • 2 vajíčka
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 50 g bryndze                                               
Postup:

Na panvici si na troške oleja opražíme nadrobno nakrájanú slaninu. Pridáme cibuľu a opražíme. Necháme vychladnúť. V miske si zmiešame vajíčka, jogurt, mlieko a polovicu bryndze. Pridáme múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva. Na záver pridáme nastrúhaný syr a slaninku s cibuľkou. Premiešame a plníme muffinovu formu, ktorú vystelieme košíčkami. Na vrch každého muffin dáme trošku bryndze. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.

 

Podpecník

Urobte si kysnutú klasiku a potešte chuťové poháriky tradičnou slovenskou chuťou.

Ingrediencie:
  • 100 g Našej Slovenskej Strážovskej salámy
  • 350 g polohrubej múky
  • 2 – 3 malé zemiaky
  • 150 ml mlieka
  • 20 ml oleja
  • 1 sáčok sušeného droždia
  • 1 vajíčko
  • 250 ml kyslej smotany
  • 125 g bryndze
  • červená cibuľa
  • 1 mladá cibuľka
  • soľ                                                                              
Postup:

Zemiaky si uvaríme v šupke do mäkka. Ošúpeme a roztlačíme. V miske si zmiešame múku, droždie, soľ, zemiaky, mlieko, vajíčko a olej a vypracujeme cesto. Cesto necháme cca hodinu kysnúť. Vymastíme si olejom plech, cesto do neho roztlačíme. Vrch potrieme v hrubšej vrstve zmesou bryndze a smotany. Na vrch nasypeme nakrájanú salámu, pridáme nakrájanú červenú cibuľu a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 – 40 minút.  Pred podávaním posypeme nadrobno nakrájanou mladou cibuľkou.


 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada