Tri slovenské sviatočné pokrmy
Varenie – Svetové a minulé chute
Už cítite tú vôňu z príprav sviatočných jedál? Existuje široká ponuka rôznych tradičných i netradičných jedál, ktoré sa objavia na sviatočných stoloch v rodinách po celom Slovensku. Pripravili sme si pre vás 3 chutné recepty, v ktorých môžete využiť suroviny od lokálnych dodávateľov a farmárov.
Hubová polievka

Pripravte si lahodnú hubovú polievku, ktorá zasýti každého.
Ingrediencie:
- 1 balenie Naša slovenská Gombasecká klobása
- 150 g sušených dubákov
- voda
- 4 zemiaky
- 1 cibuľa
- 3 PL masla
- 1 PL hladkej múky
- 2 bobkové listy
- soľ
- 4 ks celé čierne korenie
- voda z kyslej kapusty podľa chute
- 100 ml smotany na šľahanie
Postup:
Huby si namočíme do vody tak, aby boli celé zakryté a necháme cca 30 minút postáť. V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a opražíme. Pridáme múku a opražíme. Zalejeme približne 200 ml vody a miešame. Pridáme hríby aj s vodou v ktorej boli namočené. Pridáme soľ, nakrájané zemiaky, klobásu, bobkové listy a čierne korenie a varíme, až pokiaľ zemiaky aj huby nie sú mäkké. Na záver pridáme vodu z kyslej kapusty podľa chuti a smotanu a ešte prevaríme.
Raňajkové slané muffiny

Víkendovú pohodu odštartujte chutnými muffinmi, ktoré sú ako stvorené na raňajky.
Ingrediencie:
- 1 Naša slovenská Oravská slanina
- 175 g hladkej múky
- 120 ml mlieka
- 3 PL jogurtu
- 1 stredne cibuľa
- 100 g nastrúhaného syru
- 2 vajíčka
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 50 g bryndze
Postup:
Na panvici si na troške oleja opražíme nadrobno nakrájanú slaninu. Pridáme cibuľu a opražíme. Necháme vychladnúť. V miske si zmiešame vajíčka, jogurt, mlieko a polovicu bryndze. Pridáme múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva. Na záver pridáme nastrúhaný syr a slaninku s cibuľkou. Premiešame a plníme muffinovu formu, ktorú vystelieme košíčkami. Na vrch každého muffin dáme trošku bryndze. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.
Podpecník

Urobte si kysnutú klasiku a potešte chuťové poháriky tradičnou slovenskou chuťou.
Ingrediencie:
- 100 g Našej Slovenskej Strážovskej salámy
- 350 g polohrubej múky
- 2 – 3 malé zemiaky
- 150 ml mlieka
- 20 ml oleja
- 1 sáčok sušeného droždia
- 1 vajíčko
- 250 ml kyslej smotany
- 125 g bryndze
- červená cibuľa
- 1 mladá cibuľka
- soľ
Postup:
Zemiaky si uvaríme v šupke do mäkka. Ošúpeme a roztlačíme. V miske si zmiešame múku, droždie, soľ, zemiaky, mlieko, vajíčko a olej a vypracujeme cesto. Cesto necháme cca hodinu kysnúť. Vymastíme si olejom plech, cesto do neho roztlačíme. Vrch potrieme v hrubšej vrstve zmesou bryndze a smotany. Na vrch nasypeme nakrájanú salámu, pridáme nakrájanú červenú cibuľu a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 – 40 minút. Pred podávaním posypeme nadrobno nakrájanou mladou cibuľkou.
—————