Tri netradičné receptúry na džem
Varenie – Skladovanie
Ak chcete vyskúšať niečo nové a klasika marhuľového džemu sa vám už zunovala, môžete sa pustiť do niektorej z nasledujúcich receptúr.
Džem z kiwi a banánov
Ingrediencie:
- 750 g olúpaných kiwi
- 250 g olúpaných banánov
- 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej
- 500 g kryštálového cukru
- 1 balíček Gelfixu Extra 2:1
Príprava:
Ovocie nakrájame na menšie kúsky alebo rozmixujeme a vložíme do hrnca. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s dvomi lyžicami cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Uzavrieme viečkom a obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Džem z egrešov, kiwi a jabĺk
Ingrediencie:
- 400 g egrešov
- 300 g olúpaného kiwi
- 300 g olúpaných jabĺk zbavených jadrovníkov
- 500 g kryštálového cukru
- 1 balíček Gelfixu Extra 2:1
Príprava:
Plody egreša zbavíme stoniek a stopiek, umyjeme a necháme oschnúť. Potom ich rozpolíme. Kiwi a jablká nakrájame na drobno. Ovocie vložíme do hrnca. Obsah balíčku Gelfix Extra zmiešame s 2 lyžicami cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešanie asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšný cukor a za stáleho miešania varíme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 2 lyžičky práve prevareného džemu. Pokiaľ nie je džem po vychladnutí dostatočne tuhý, primiešame do ovocnej zmesi 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Višňový džem so škoricou
Ingrediencie:
- 1 kg vykôstkovaných višní
- 1 balíček škoricového cukru
- 350 g kryštálového cukru
- 1 balíček Gelfixu Super 3:1
Príprava:
Umyté a odkôstkované višne mierne rozmixujeme alebo nakrájame na kúsky a vložíme do hrnca. Pridáme škoricový cukor. Z odváženého cukru odoberieme 2 PL a zmiešame s Gelfixom Super. Pridáme k ovociu a za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšný cukor a za stáleho miešania varíme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1-2 lyžičky zvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Uzavrieme viečko, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
FOTO: Dr. Oetker
—————