04.12.2013 13:55

Tri exotické korenia na K

Varenie – Potraviny

 

Do kuchyne púšťame stále častejšie aj cudzie chute a exotické koreniny. Možno aj vďaka početným gastronomickým televíznym reláciám alebo medzinárodným kuchárskym knihám, ktorými vydavateľstvá zaplavujú každý rok pulty. Vieme však skutočne správne používať cudzokrajné prísady, dávame ich do vhodných pokrmov? Povedzme si, aké využitie majú v kuchyni tri koreniny začínajúce na písmeno na K – kardamón, karí a kurkuma.

 

KARDAMÓN – je indická korenina používaná často aj v Tanzánii, vo Vietname, v Quatemale a tiež v škandinávskych krajinách, kam ho priviezli ešte Vikingovia. Má tvar bledozelenej tobolky, ktorá obsahuje drobné tmavohnedé semená, čerstvé sú lepkavé. Zlepšuje chuť slaných i sladkých jedál. Používa sa na dochutenie pudingov, zmrzliny, cesta na koláče, drobného vrátane vianočného pečiva, pečených jabĺk, hruškového kompótu, ovocných šalátov, ale i čaju, kávy a vína. Pridáva sa i pri varení ryže, kašovitých a dusených jedál alebo pokrmov v jednom hrnci, pri pečení husi a pri príprave marinád na ryby. Hodí sa k bravčovému, teľaciemu, baraniemu i jahňaciemu mäsu a tiež k hydine, Nemci ním dokonca ochucujú hamburgery a sekanú.

 

KARÍ – je zmes korenín obľúbená najmä v indickej a thajskej kuchyni. Známa je v kombinácii s ryžou, ktorej dodáva krásne žlté sfarbenie, ale uplatňuje sa aj pri príprave mastných jedál z husi, z kačky či z bravčového mäsa. Pridáva sa i do pokrmov z jahňaciny a z diviny, tiež do omáčok, do gulášov, do sekanej a do rybích polievok. A pomocou karí vylepšíme šošovicové, fazuľové a rajčiakové jedlá či uhorkový šalát.

 

KURKUMA – je v Ázii vysoko cenená korenina, korene tejto trvalky sa pestujú okrem Indie aj v Číne, v Indonézii, na Jamajke, v Malajzii, v Peru a na Srí Lanke. Čerstvá postrúhaná sa pridáva do dusenej zeleniny, do strukovín a do ryže, ktorú sfarbuje do žlto-oranžového odtieňa. Sušená jemne zvýrazňuje krémové polievky, ragú a omáčky, vaječné omelety, i pokrmy z morských živočíchov, najmä kraby a ustrice. Kurkuma sa uplatňuje aj pri dochucovaní worcesterskej omáčky, horčice a uhoriek či zeleniny v sladkokyslom náleve a prifarbujú sa ňou syry.

 

Poznámka:

Všetky tri druhy korenia sú prospešné zdraviu. Kardamón podporuje chuť k jedlu, posilňuje žalúdok a tlmí záhu i pocit na dávenie. Karí uvoľňuje kŕče v hladkom svalstve a pomáha pri trávení. A kurkuma má tiež priaznivý vplyv na tráviaci systém – podporuje tvorbu žalúdočných a žlčníkových štiav, zvyšuje ochrannú vrstvu v žalúdku a chráni pred rakovinou hrubé črevo a prostatu.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu