13.12.2015 16:04
Tri druhy kakaového pečiva
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Z jedného receptu si môže pripraviť viaceré druhy pečiva.
Ingrediencie:
Na cesto:
200 g hladkej múky
- na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva
- 2 zarovnané lyžice preosiateho kakaa
- 125 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 100 g mletých mandlí
- 1 zarovnaná lyžica pomarančovej kôry
- 1 zarovnaná lyžička perníkového korenia
- 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 1 vajce
Na ozdobenie:
- 2 zarovnané lyžice marhuľového džemu
- 1/2 balíčka tmavej polevy
- 1 zarovnaná lyžička práškového cukru
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, kakaom, cukrom, vanilínovým cukrom, mandľami, kôrou a korením. Pridáme maslo alebo margarín, vajce a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rozdelíme na 3 diely. Z prvého dielu vytvoríme valček dlhý asi 25 cm a odložíme ho do mrazničky.
- Druhý diel rozdelíme na polovicu, vytvarujeme valčeky dlhé asi 25 cm a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prstom vytlačíme uprostred valčeka priehlbinku po celej dĺžke tak, aby bola široká asi 3 cm a na koncoch zostal nestlačený okraj. Pomocou lyžičky nanesieme do priehlbinky džem.
- Z tretieho dielu vytvarujeme valček a nakrájame ho na 24 dielikov. Z dielikov vytvarujeme rožteky a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Zmrazený diel cesta nakrájame na kolieska široké 1 cm a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Plechy postupne vkladáme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 12 minút (1 plech).
- Pečivo s džemom po upečení ihneď nakrájame na pásiky široké 2 cm. Rožteky a kolieska necháme vychladnúť. Rožteky ozdobíme polevou pripravenou podľa návodu na obale. Kolieska pocukrujeme.
TIP:
V dobre uzatvárateľnej dóze môžeme pečivo skladovať približne 3 týždne.
FOTO: droetker
—————