11.10.2017 17:32
Torta Pavlova s hruškami
Varenie – Recepty - Múčniky a dezerty
Hrušky s karamelom a orechmi ponorené do penového korpusu s vanilkovo-pudingovou náplňou. Sen všetkých maškrtníkov.
Ingrediencie:
Na korpus:
4 bielky
- 230 g cukru
- 2 zarovnané lyžice Gustinu jemného kukuričného škrobu
- 1 lyžica vínneho octu
Na ozdobenie:
- 3 hrušky
- 500 ml bieleho suchého vína
- 250 ml vody
- šťava z 1 citróna
- 3 bobkové listy
- 5 guľôčok celého korenia
- 2 kúsky celej škorice
- 3 lyžičke tekutého medu
- 100 g orechov (vlašské, pekanové, a pod.)
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lyžice sirupu z agáve
Na náplň:
- 1 balíček Premium Zlatého klasu s prírodnou vanilkou
- 300 ml mlieka
- 20 g cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček Smeta-fixu
- 2 lyžičky Extraktu Bourbon vanilka Madagaskar
Príprava:
- Na prípravu korpusu v mise vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. Pridáme cukor, škrob a ocot a šľaháme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Zmes rozdelíme na dve časti. Na plechy vyložené papierom na pečenie vytvoríme zo zmesi kruhy (Ø asi 24 cm). Jeden uhladíme a pri druhom vytvoríme uprostred priehlbinku ako hniezdo. Vložíme do rúry predhriatej na 120 °C a sušíme asi 80 minút.
- Korpusy necháme vychladnúť.
- Na ozdobenie hrušky umyjeme a olúpeme. Do hrnca nalejeme víno, vodu a šťavu z citróna. Pridáme korenie a med a povaríme asi 5 minút. Do sirupu vložíme hrušky stopkou nahor a na miernom ohni pod pokrievkou povaríme ešte asi 15 minút. Hrušky zo sirupu opatrne vyberieme a necháme vychladnúť.
- Na teflónovej panvici opražíme nasekané orechy. Pridáme maslo, cukor a vanilkový cukor a krátko skaramelizujeme. Nanesieme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
- Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas s mliekom a cukrom podľa návodu na obale, ale len s 300 ml mlieka a 20 g cukru. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Smotanu so Smeta-fixom a extraktom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Asi ⅓ šľahačky si odložíme. Zvyšok šľahačky vmiešame do vychladnutého Zlatého klasu a nanesieme na rovný korpus. Priklopíme korpusom s priehlbinkou a do stredu nanesieme odloženú šľahačku.
- Hrušky nanesieme na povrch torty a ozdobíme rozdrvenými orechmi v karameli a sirupom z agáve.
FOTO: droetker
—————