04.06.2016 09:31
Torta Obria jahoda
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Efektná torta z lístkového cesta s jahodami.
Ingrediencie:
Na náplň:
120 g marcipánu
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 balíčky Smeta-fixu
Na cesto:
- 300 g mrazeného lístkového cesta (4 štvorcové pláty)
- 150 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 20 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- štipka soli
- 150 ml smotany na šľahanie
Na ozdobenie:
- asi 600 g jahôd
- 30 g marcipánu
- farba zelená potravinárska
Na želé:
- 1 balíček tortového želé červeného
- 40 g cukru
- 250 ml vody
Príprava:
- Na prípravu marcipánovej náplne marcipán nahrubo nastrúhame na strúhadle. V kastróle zohrejeme smotanu na šľahanie a marcipán v nej za stáleho miešania pomaly rozpustíme. Marcipánovú náplň odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky.
- Lístkové cesto necháme rozmrznúť podľa návodu na obale. Opatrne zmiešame v mise múku, droždie, cukor, vanilínový cukor, soľ, vlažnú smotanu a všetko premiešame ručne dohladka.
- Na zľahka pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z cesta štvorec (30 x 30 cm) a na jednu polovicu položíme dva pláty lístkového cesta. Druhou polovicou preklopíme a znovu vyvaľkáme do štvorca (30 x 30 cm).
- Zvyšné dva pláty lístkového cesta položíme na vyvaľkaný štvorec, preložíme a opäť vyvaľkáme štvorec.
- Zakryjeme a necháme asi 15 minút kysnúť. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme do tvaru jahody, primerane k veľkosti plechu. Presahujúce kúsky cesta odkrojíme. Jahodu položíme na plech. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 20 minút.
- Korpus s papierom na pečenie stiahneme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
- Marcipán rozpustený v smotane vyšľaháme so Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dotuha a rovnomerne nanesieme na korpus. Jahody opláchneme, očistíme a rozkrojíme na polovice. Reznou plochou smerom nadol ich naukladáme husto vedľa seba na marcipánovú náplň.
- Želé pripravíme s cukrom a vodou podľa návodu na obale a pomocou štetca alebo pierka natrieme na jahody.
- Na ozdobenie prepracujeme marcipán s farbou, vytvarujeme okvetie jahody a položíme na hornú stranu jahody.
FOTO: droetker
—————