Torta Letné pokušenie
Varenie – Recepty – Múčniky
Torta, ktorá uspokojí najmä milovníkov ovocia a želé.
Ingrediencie:
Na cesto:
4 žĺtky
- 60 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- štipka soli
- ½ kávovej lyžičky mandľovej arómy
- 120 g detskej krupice
- 80 g nastrúhaných mandlí
- 40 g hladkej múky
- 4 bielky
- 60 g cukru
Na náplň:
- 1 balíček želatíny v plátkoch
- 250 ml mlieka
- 1 zarovnaná polievková lyžica cukru
- 3 zarovnané polievkové lyžice detskej krupice
- 250 g kyslej smotany
- 150 g cukru
- šťava z jedného citróna
- 200 g zmesi drobného ovocia (čerstvé, mrazené či kompótované)
- 2 polievkové lyžice ovocnej šťavy z kompótu
Na ozdobenie:
- 50 g zmesi drobného ovocia
- 1 balíček tortového želé červeného
- 20 g nastrúhaných mandlí
Príprava:
Na prípravu cesta ušľaháme elektrickým ručným šľahačom žĺtky, cukor, vanilkový cukor, soľ a arómu do peny. Dôkladne premiešame krupicu, mandle a múku. Z bielkov a cukru vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni tuhý sneh. Do peny zľahka ručne vmiešame striedavo múku a sneh. Cesto naplníme do tortovej formy s dnom vyloženým papierom na pečenie a uhladíme. Formu vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 30 minút. Na prípravu náplne necháme želatínu napučať v studenej vode. Za stáleho miešania zvaríme v kastróle mlieko, cukor a detskú krupicu. Odložíme zo sporáka, vmiešame želatínu a necháme mierne vychladnúť. Pridáme kyslú smotanu, cukor a citrónovú šťavu. Do polovice náplne vmiešame drobné ovocie. Vychladnutý korpus jedenkrát pozdĺžne rozkrojíme, okolo spodného plátu upevníme očistený okraj formy a pokvapkáme ovocnou šťavou. Na povrch nanesieme náplň s ovocím, priložíme druhý plát korpusu a opatrne pritlačíme. Zvyšnú náplň bez ovocia rozotrieme na povrch torty a na hodinu odložíme do chladničky. Po zatuhnutí formu odstránime a okraj torty posypeme mandľami. Na ozdobenie rozmixujeme ovocie ponorným mixérom, zmiešame s tortovým želé a povaríme asi 1 minútu. Tortu ovocným pretlakom pofŕkame.
FOTO: droetker
—————