29.10.2015 04:38

Tekvicový koláč s krokantom

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Tekvicový koláč s vanilkovou náplňou posypaný skaramelizovanými tekvicovými semiačkami.

 

Ingrediencie:
Na tekvicovú náplň:
  • 700 g očistenej tekvice Hokkaido
  • 4 lyžice vody
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 100 g čerstvého syra (napr. Lučina)
  • 1 balíček Zlatého klasu (a 40 g)
Na cesto:
  • 200 g hladkej múky
  • na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva
  • 50 g hnedého cukru
  • štipka soli
  • 50 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 100 g čerstvého syra (napr. Lučina)

 

Na vanilkovou náplň:
  • 1 balíček Creme Olé pudingu bez varenia s vanilkovou príchuťou
  • 300 ml mlieka

 

Na ozdobenie:
  • 50 g hnedého cukru
  • 50 g tekvicových semiačok
 
Príprava:
  1. Na prípravu tekvicovej náplne nakrájame tekvicu na kocky. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou a za občasného miešania dusíme domäkka asi 15 minút. Tekvicu ponorným mixérom rozmixujeme, nalejeme do sitka, necháme odkvapkať a vychladnúť.
  2. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín a syr a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche z 2/3 cesta vyvaľkáme kruh. Nanesieme na dno vymastenej formy a pritlačíme. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a predpečieme (asi 15 minút).
  3. Znížime teplotu pečenia o 20 °C. Korpus necháme vychladnúť.
  4. Zo zvyšku cesta vytvarujeme valček, ktorý rukou pritlačíme na okraj formy tak, aby vznikol okraj vysoký asi 2 cm.
  5. V mise vareškou zmiešame tekvicu s cukrom, vajcom, syrom a Zlatým klasom a elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Náplň rozotrieme na cesto. Vložíme do rúry a dopečieme.
  6. Na vanilkovú náplň pripravíme Creme Olé s mliekom podľa návodu na obale. Nanesieme na vychladnutý koláč. Do podávania uchovávame v chlade.
  7. Na panvici na miernom stupni skaramelizujeme cukor a pridáme semiačka. Miešame tak dlho, kým sa semiačka neobalia karamelom. Necháme vychladnúť na papieri na pečenie. Tekvicový koláč ozdobíme.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada