29.10.2015 04:38
Tekvicový koláč s krokantom
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Tekvicový koláč s vanilkovou náplňou posypaný skaramelizovanými tekvicovými semiačkami.
Ingrediencie:
Na tekvicovú náplň:
700 g očistenej tekvice Hokkaido
- 4 lyžice vody
- 100 g hnedého cukru
- 1 vajce
- 100 g čerstvého syra (napr. Lučina)
- 1 balíček Zlatého klasu (a 40 g)
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva
- 50 g hnedého cukru
- štipka soli
- 50 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 100 g čerstvého syra (napr. Lučina)
Na vanilkovou náplň:
- 1 balíček Creme Olé pudingu bez varenia s vanilkovou príchuťou
- 300 ml mlieka
Na ozdobenie:
- 50 g hnedého cukru
- 50 g tekvicových semiačok
Príprava:
- Na prípravu tekvicovej náplne nakrájame tekvicu na kocky. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou a za občasného miešania dusíme domäkka asi 15 minút. Tekvicu ponorným mixérom rozmixujeme, nalejeme do sitka, necháme odkvapkať a vychladnúť.
- Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín a syr a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche z 2/3 cesta vyvaľkáme kruh. Nanesieme na dno vymastenej formy a pritlačíme. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a predpečieme (asi 15 minút).
- Znížime teplotu pečenia o 20 °C. Korpus necháme vychladnúť.
- Zo zvyšku cesta vytvarujeme valček, ktorý rukou pritlačíme na okraj formy tak, aby vznikol okraj vysoký asi 2 cm.
- V mise vareškou zmiešame tekvicu s cukrom, vajcom, syrom a Zlatým klasom a elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Náplň rozotrieme na cesto. Vložíme do rúry a dopečieme.
- Na vanilkovú náplň pripravíme Creme Olé s mliekom podľa návodu na obale. Nanesieme na vychladnutý koláč. Do podávania uchovávame v chlade.
- Na panvici na miernom stupni skaramelizujeme cukor a pridáme semiačka. Miešame tak dlho, kým sa semiačka neobalia karamelom. Necháme vychladnúť na papieri na pečenie. Tekvicový koláč ozdobíme.
FOTO: droetker
—————