14.11.2017 21:08
Tekvicový džem s orechmi
Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie
Pri príprave tohto tekvicového džemu potrebujete aj vlašské orechy a orechový olej.
Ingrediencie:
1 kg tekvice hokkaido (nelúpanej, očistenej a nakrájanej na malé kúsky)
- 200 ml vody
- 100 g vlašských orechov
- 1 lyžica orechového oleja
- 1 chemicky neošetrená limetka
- 1 balíček Gelfixu Extra 2:1
- 500 g cukru
Príprava:
- Na prípravu džemu vložíme do väčšieho hrnca tekvicu, zalejeme vodou a asi 20 minút ju povaríme do mäkka. Tekvicu necháme vychladnúť a potom ju rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Orechy orestujeme na suchej panvici, necháme ich vychladnúť. Potom ich nasekáme nožom a zmiešame s olejom.
- Z limetky nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu.
- Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 lyžicami cukru a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zbytok cukru, orechy s olejom, kôru a šťavu z limetky a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1-2 lyžičky práve uvareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej.
- Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Upozornenie: Použitím orechov sa doba trvanlivosti džemu skráti maximálne na 4 mesiace.
FOTO: droetker
—————