15.10.2019 08:12

Tekvicové maškrty pre deti

Varenie – Príprava jedál

 

Tekvica je sezónna zelenina, treba ešte stíhať v tejto jeseni vychutnať si ju. A pretože je aj veľmi zdravá, mala by sme ju dopriať aj našim deťom.

Ale ako dostať tekvicové jedlá do bruška malého škôlkara či školáka, ktorý zvykne zeleninové jedlá tvrdošijne odmietať? Vyhráva mama ako kuchárka s fantáziou.

 

Tekvica na sladko

Tento druh zeleniny môžeme použiť aj na prípravu zdravých sladkých maškŕt. Možností je niekoľko:

  • Dobrota s vianočnou atmosférou – Tekvicu neošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Potom chytíme do ruky každý v časti so šupkou, dužinu namočíme v mede a kúsok tekvice položíme na plech vystlaný papierom na pečenie šupkou smerom dolu. Po upečení do zlatista posypeme mletými orechmi.
  • Kandizovaná tekvica – Najprv si uvaríme hustejší cukrový sirup (pol litra vody a pol kila kryštálového cukru). Asi 600 g kociek tekvice ponoríme do sirupu a varíme asi 5 minút. Osladené tekvicové kúsky vyberieme a dáme na plech. Pokvapkané olejom pečieme asi pol hodiny. Hotové posypeme práškovým cukrom a deťom ponúkneme až po vychladnutí namiesto cukríkov.
  • Medovo-tekvicový dezert – Kúsky neošúpanej tekvice Hokkaido uložíme šupkou smerom dole na panvicu alebo plech, potrieme ich medom, posypeme škoricou a hnedým cukrom a dáme piecť na 20 minút do rúry. Podávame posypané orieškami a môžeme pridať aj šľahačku a za lyžicu roztopenej čokolády.

Poznámka:

Zaradiť tekvicu do rodinného jedálnička nie je márne. Obsahuje vitamíny C, E a skupiny B, fosfor, draslík, vápnik a železo. Priaznivo pôsobí na žalúdočnú sliznicu a liečivo pri obličkových ochoreniach, vďaka močopudným účinkom pomáha zbavovať organizmus hlístov, škrkaviek a podobných parazitov.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu

Facebook