13.10.2012 11:49

Ťahaný závin s ovocným tvarohom

Varenie – Recepty – Múčniky

 

Inovovaný ťahaný závin – s tvarohom a so sušeným ovocím.

 

Ingrediencie:
  • 250 g hladkej múky              
  • štipka soli
  • 100 ml vlažnej vody
  • 1 vajce
  • 1 lyžica oleja
  • 100 g mäkkých sušených marhúľ
  • 500 g kyslastých jabĺk
  • 250 g odtučneného tvarohu
  • 150 g kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 50 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 zarovnaná lyžica zemiakového škrobu Solamyl
  • kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 75 g hrozienok
  • 50 g masla
  • 25 g práškového cukru

 

Príprava:

Na prípravu cesta preosejeme do misy múku, pridáme soľ, vodu, vajce a olej a elektrickým ručným šľahačom najskôr na najnižšom, potom na najvyššom stupni spracujeme na hladké cesto. V malom hrnci privedieme do varu vodu, vylejeme ju a hrniec dobre osušíme. Do hrnca vložíme papier na pečenie, naň položíme cesto, zakryjeme pokrievkou a necháme asi 30 minút odpočívať. Potom si pripravíme náplň. Sušené marhule pokrájame na prúžky, jablká olúpeme, odstránime jadrovníky, rozkrájame na štvrťky a tie ešte na tenké plátky. Tvaroh premiešame s kyslou smotanou, vajcom, cukrom, vanilínovým cukrom, škrobom, citrónovou kôrou a šťavou. Pridáme marhule, plátky jabĺk a hrozienka. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej utierke na tenkú placku s veľkosťou asi 50 x 70 cm (cesto musí byť priehľadné). Rozohrejeme maslo. Dve tretiny cesta pokryjeme náplňou (na kratších stranách necháme asi 3 cm voľné). Voľné cesto potrieme rozpusteným maslom a kratšie okraje preložíme cez náplň. Pomocou utierky závin po dlhšej strane stočíme – začneme na strane s tvarohovou náplňou. Konce pevne pritisneme. Závin preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie a potrieme zvyšným maslom. Plech vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 45 minút. Závin ihneď po upečení poprášime práškovým cukrom a podávame teplý alebo vychladený.

 

Tip:

K závinu môžeme podávať ušľahanú šľahačku alebo vanilkovú zmrzlinu. Ak by sušené marhule boli príliš tvrdé, vopred ich namočíme na 1–2 hodiny do jablkovej šťavy alebo vody.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada