Sviatok, keď čokoláde neodolá nik
Harmónia – Sviatky a tradície
Ak si chceme dnešný deň naozaj uctiť, tak s tabuľkou mliečnej čokolády v ruke. Alebo si môžeme pochutnať na obľúbenej bonboniére. Je 7. júla a my máme sviatok čokolády.
Deň, keď celý svet oslavuje sladkú lahodnú pochutinu, je spomienkou na historický rok 1550, keď čokoláda stala dostupnou pre ľudí na európskom kontinente. Všetko sa však začalo ešte začiatkom 16. storočia, keď Krištof Kolumbus priviezol z Ameriky kakaové bôby. Ale až Španiel Harnando Cortés naučil podľa skúseností Aztékov a Mayov spracovať bôby aj Európanov. Horúci nápoj s povzbudzujúcimi účinkami si našiel veľmi rýchlo priaznivcov. Podoba tabuľkovej čokolády sa začala predávať v obchodoch až v 19. storočí. K popularite tejto sladkej pochúťky prispeli Holanďania a Švajčiari, tieto krajiny sa napokon preslávili tradíciou výroby najkvalitnejších produktov z čokolády. V roku 1828 vynašiel holandský chemik Coenraad Johannes van Houten prvý lis, ktorým sa dalo z kakaa oddeliť kakaové maslo a v roku 1879 Švajčiar Rodolphe Lindt sa zaslúžil o stroj, v ktorom sa dala vymiešať výnimočne jemná čokoláda.
Kde všade sa čokoláda uplatňuje:
ako sladkosť na maškrtenie v podobe chutného nápoja a rôznych druhov tabuľkovej čokolády a bonbónov
- v kozmetike ako základ čokoládových masáží na tvár, pretože prítomné vitamíny A a E pleť vyživujú a spôsobujú jej napnutie
- v intímnom živote ako účinné afrodiziakum, najmä pikantné druhy s chilli príchuťou
- ako osvedčený a rýchly zdroj energie, preto čokoláda nechýba v základnej výbave športovcov a horolezcov
- ako zdroj horčíka, vápnika a železa a ďalších látok, ktoré sa starajú o dobrú kondíciu srdca a stabilizujú hladinu cholesterolu v krvi.
- ako prevencia proti rakovine, kardiovaskulárnym ochoreniam a ateroskleróze, najmä kvalitná horká čokoláda je zdrojom antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi.
redakcia Doma a Rad, FOTO: www.goodfon.ru
—————