29.12.2017 17:51

Sviatočný crocquembouche

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Múčnik Croquembouche (čítaj krokenbuš) z francúzskeho „croque en bouche“ znamená „chrupnutie v ústach“. Skladá sa z malých profiteroliek z odpaľovaného cesta naplnených krémom a zlepených karamelom.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 125 ml vody
  • 125 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 160 g hladkej múky
  • 5 g cukru
  • štipka soli
  • 4 vajcia
Na náplň:
  • 1 balíček Premium Zlatého klasu s prírodnou vanilkou
  • 400 ml mlieka
  • 150 g zmäknutého masla
  • 50 g práškového cukru

Na ozdobenie:
  • 1 balíček svetlej polevy
  • 150 g cukru
  • Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné
  • 1 balíček Fondánu

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s mliekom a maslom. Pridáme múku zmiešanú s cukrom a soľou a vymiešame dohladka. Zmes vložíme do misy, pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cukrárske vrecko naplníme cestom a na vymastené plechy vytvarujeme pusinky s Ø asi 3 cm. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 20 minút (1 plech). Počas prvých 15 minút rúru neotvárame..
  2. Pečivo necháme vychladnúť.
  3. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas s mliekom podľa návodu na obale, ale len so 400 ml mlieka a bez cukru. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas a šľaháme dohladka. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka s úzkou trubičkou a pečivo naplníme. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
  4. Z tvrdého papiera a papiera na pečenie vyrobíme kornút s výškou asi 23 cm a základňou s priemerom asi 8 cm tak, aby bol papier na pečenie z vonkajšej strany kornútu. Kornút zošijeme zošívačkou a položíme na podnos.
  5. Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Cukor v kastróliku necháme skaramelizovať. Asi ⅓ pečiva namáčame do polevy a ozdobíme guľôčkami. Časť namáčame v karamele a ozdobíme guľôčkami. Pomocou karamelu lepíme guľôčky od základne smerom nahor po celom vonkajšom obvode kornútu. Fondán vyvaľkáme a pomocou formičky povykrajujeme hviezdičky, ktoré použijeme na ozdobenie. Do karamelu namočíme vidličku a vytvoríme nitky, ktorými ozdobíme dezert po celom obvode.

TIPY:
  • S karamelom pracujeme rýchlo. Ak nám karamel stuhne, môžeme ho znovu rozohriať.
  • Začiatočníkom odporúčame rozdeliť cukor na karamel na tri časti (na namáčanie, na lepenie a na vytvorenie nití).
     

FOTO: droetker

 

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada