29.12.2017 17:51
Sviatočný crocquembouche
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Múčnik Croquembouche (čítaj krokenbuš) z francúzskeho „croque en bouche“ znamená „chrupnutie v ústach“. Skladá sa z malých profiteroliek z odpaľovaného cesta naplnených krémom a zlepených karamelom.
Ingrediencie:
Na cesto:
125 ml vody
- 125 ml mlieka
- 100 g masla
- 160 g hladkej múky
- 5 g cukru
- štipka soli
- 4 vajcia
Na náplň:
- 1 balíček Premium Zlatého klasu s prírodnou vanilkou
- 400 ml mlieka
- 150 g zmäknutého masla
- 50 g práškového cukru
Na ozdobenie:
- 1 balíček svetlej polevy
- 150 g cukru
- Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné
- 1 balíček Fondánu
Príprava:
- Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s mliekom a maslom. Pridáme múku zmiešanú s cukrom a soľou a vymiešame dohladka. Zmes vložíme do misy, pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cukrárske vrecko naplníme cestom a na vymastené plechy vytvarujeme pusinky s Ø asi 3 cm. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 20 minút (1 plech). Počas prvých 15 minút rúru neotvárame..
- Pečivo necháme vychladnúť.
- Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas s mliekom podľa návodu na obale, ale len so 400 ml mlieka a bez cukru. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas a šľaháme dohladka. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka s úzkou trubičkou a pečivo naplníme. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
- Z tvrdého papiera a papiera na pečenie vyrobíme kornút s výškou asi 23 cm a základňou s priemerom asi 8 cm tak, aby bol papier na pečenie z vonkajšej strany kornútu. Kornút zošijeme zošívačkou a položíme na podnos.
- Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Cukor v kastróliku necháme skaramelizovať. Asi ⅓ pečiva namáčame do polevy a ozdobíme guľôčkami. Časť namáčame v karamele a ozdobíme guľôčkami. Pomocou karamelu lepíme guľôčky od základne smerom nahor po celom vonkajšom obvode kornútu. Fondán vyvaľkáme a pomocou formičky povykrajujeme hviezdičky, ktoré použijeme na ozdobenie. Do karamelu namočíme vidličku a vytvoríme nitky, ktorými ozdobíme dezert po celom obvode.
TIPY:
- S karamelom pracujeme rýchlo. Ak nám karamel stuhne, môžeme ho znovu rozohriať.
- Začiatočníkom odporúčame rozdeliť cukor na karamel na tri časti (na namáčanie, na lepenie a na vytvorenie nití).
FOTO: droetker
—————